Час по изобразително изкуство в храм във Варна

Със започване на новата учебна година се възобнови дейността на Духовно-просветния център по проекта „Първо българско училище във Варна” и сътрудничеството ни с училищата в града. През отминалата седмица пет паралелки осмокласници от Търговската гимназия проведоха тук своите часове по изобразително изкуство на тема: „Иконографски канон, техника и технология на църковната живопис”.

Вижте още: Книжка за оцветяване с най-големите празници по месеци

Доведени от своя учител, г-жа Владова, те имаха възможност да чуят лекцията на Борислав Аврамов, сътрудник на Центъра, в автентичната обстановка на храм „Св. Архангел Михаил”. Открит преди 152 години на първия етаж на българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, тогава това е единственият храм в града, в който св. Литургия се служи на български език. Освен за историята на училището и храма, изиграли важно място за възраждането на българското самосъзнание във Варна, Борислав Аврамов разказа и показа нагледно от какви части се състои всеки храм, как се разполагат иконите на иконостаса, какъв канон следват иконописците, създавайки образите на светиите, на Бога и Божията Майка, защо иконите и стенописите в храма винаги се разполагат над нивото на човешкия ръст, на какво е символ златният фон на иконите и защо върху наметалото на Пресвета Богородица винаги се изобразяват три звезди, защо Христос е със синьо наметало, а ангелите се изобразяват с крила… Да, може би и в учебниците го пише, но когато научаваш всичко това на сантиметри от вековния иконостас в старинния храм, знанията остават в паметта за по-дълго.

„Първо българско училище във Варна” е проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана. В работата по проекта участват педагози, филолози, историци, богослови. Целта е да се запознаят учениците с традиционните български християнски ценности и култура, с основните периоди, събития и личности от българската история и култура, които са пряко свързани с историята на гр. Варна и на региона. За целта се подготвят лекции и мултимедийни презентации на различни теми – важни национални и традиционни български празници – 24 май, 1 ноември, Рождество Христово, Възкресение Христово; теми от историята на България – Покръстването, Златния век на българската писменост, Българско възраждане (общо и във Варна); теми от учебната програма по литература – старобългарска литература, Библия – Стар и Нов Завет; теми по изобразително изкуство – иконографски канон, църковна животис. Адаптивни спрямо учебното съдържание за всеки клас, материалите биха могли да подпомогнат работата на много учители.

Заявените теми могат да бъдат изнасяни или на място, в училището, или в залите на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, който се помещава в сградата на Първото българско училище във Врана на ул. „27 юли”, № 9

Източник: Arhangel.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =