Урок за нашите задължения към ближните по Десетте Божи заповеди

Въпроси за преговор:
5.Какво изисква Бог от нас в 1-та заповед? – да почитаме Него като единствен Бог.
6.Какво ни забранява 2-та заповед? – да не отдаваме почитанието си на творението, вместо на Твореца и да не си създаваме измислени божества.
7.За какво ни предупреждава 3-та заповед? – да се отнасяме с уважение към святото име на Бога и да не го принизяваме до всекидневните си разговори, нито да се кълнем лъжливо в Божие име.
8.Как Бог в 4-та заповед ни нарежда да разпределяме времето си през седмицата?- да вършим в шест дни всичките си лични дела, а седмия да посветим на Бога и вършенето на добри дела в Негово име. За православните неделята е посветена на Бога, защото Иисус Христос възкръсна в този ден.

Нашите задължения към ближните. 5-10 заповеди.

V заповед: Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълги години на земята.
Ние трябва да обичаме всички ближни, но към родителите Бог ни е определил особено задължение, защото чрез тях сме получили живота си от Него. Не е достатъчно само на думи да казваме, че ги обичаме, но и да се отнасяме с уважение към тях, да бъдем послушни на добрите им съвети, да не се оплакваме от тях и да ги укоряваме пред другите, дори когато грешат.
VI заповед: Не убивай!
Тази заповед забранява убийството по какъвто и начин да е то. Животът е дар от Бога и никой няма право да посяга на него. Убийство е абортът, с който майката отнема живота на нероденото си дете. Няма оправдание за тези, които отнемат собствения си живот. Срещу тази заповед съгреши Каин, който помните ли какво направи? (Уби брат си Авел поради завист.)
Тази заповед ни напомня, че сме длъжни да се грижим за тези, чийто живот зависи от нас. Родителите да се грижат за децата, началниците за подчинените си, учителите за учениците си, съдиите да не осъждат невинните. С различните си пороци – пушене, пиене, наркотици и др. не бива да застрашаваме живота на другите, нито своя живот. Тази заповед забранява и нападенията и побоите.
Ние вършим грях не само като физически убийци, но и когато убиваме вярата в доброто у хората. Това се нарича духовно убийство. Това се постига с проповядване на лъжливи, нехристиянски учения, насаждане на омраза към ближните, четене на неподходящи книги, гледане на филми на ужасите, участие в жестоки игри, лошия пример, който даваме с порочния си живот.

VII заповед: Не прелюбодействай!
Тази заповед осъжда нечестната и незаконна любов, тя забранява на мъжа и жената да нарушават семейната вярност и любов (изневяра). Господ благословил християнското семейство като присъствал на сватбата в Кана Галилейска. Мъжът и жената, които се обичат, създават семейство като сключат брак по гражданските закони. Но те трябва да се венчаят в църква, за да имат Божията благословия.
Християнското семейство не трябва да се разделя (развод), бащата да не напуска семейството, нито майката. Те трябва да отглеждат децата си в мир и любов. Ако се получат разногласия, силната молитва към Бога ще помогне за заздравяване на семейството.

VIII заповед: Не кради!
Тази заповед забранява присвояването на нещо от ближните. Така причиняваме много огорчения и затруднения за този, който с труда на ръцете си е придобил нещо за своя полза и за полза на семейството си.
По-важни видове кражби са:разбойничество-отнемане на чужди неща с насилие; кражба – отнемане на чужди неща скришом; измама – взимане на чужди неща с хитрост (даване на фалшива монета, вместо истинска, на лоша стока, вместо хубава и др.); подкуп – вземане на пари от някого, за да извършим нещо нечестно,от което той ще има полза. Така нарушава заповедта този, който взема подкупа, но и този, който подкупва.
Ако нещо не ни достига, да молим Бог да ни помогне да го придобием. Тази заповед изисква от нас да живеем с честен труд, да плащаме дълговете си и да не разпиляваме имота си.

IX заповед: Не лъжесвидетелствай!
Тази заповед ни забранява да казваме невярни неща, когато сме извикани като свидетели, особено в съда, където с лъжесвидетелство можем да погубим човек. Не бива да лъжем и по никакъв друг повод, нито да клеветим – да разпространяваме неверни неща за невинен човек. Лъжата разрушава доверието и обичта, носи раздори и вражди, опетнява доброто име и честта на хората.

X заповед: Не пожелавай дома на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито нивата, нито вола му…
Ако осмата заповед забранява кражбата, то десетата забранява дори наум да пожелаем чуждо нещо. Който обича ближния, не може да гледа със завистливо око това, което той притежава. Завистта е родила най-големи престъпления. Тази заповед ни напомня да не таим в душата си лоши мисли и чувства, а да ги пропъждаме и от сърце да се радваме на успехите на ближните си.
Господ Иисус Христос сочи човешкото сърце като извор на добри и лоши мисли: ”От сърцето излизат зли помисли, кражби, лъжесвидетелства…” (Мат.15:19). Затова трябва да опазваме чистотата на сърцето си.
Не е достатъчно да знаем 10-те Божии заповеди. Необходимо е да изпълняваме това учение, като се борим с греховните си привички. Това е възможно само с Божията помощ, която трябва всеки ден да призоваваме в молитвите си.

Въпроси към урока:

1.На какво ни учи 5 Божия заповед? – да почитаме своите родители и да се грижим за тях, без да ги оскърбяваме.
2.Коя е 6 заповед? – „Не убивай”. Какво значи „Не убивай”? – да не убиваме никой човек, жените да не правят аборти, да не отнемаме и собствения си живот, нито с лошите си привички да вредим на себе си и на другите (например тютюнопушене, наркотици, алкохол и др.).
3.Как разбирате 7 заповед „Не прелюбодействай?” – семействата да са задружни и да не се разделят родителите – ето така ще бъде спазена тази заповед, като няма изневяра.
4.Защо да откраднеш е грях? – като отнемаме нещо, което не ни принадлежи, ние донасяме много огорчения и затруднения на ограбения. Ако нещо не ни достига, да молим Бог да ни помогне да го придобием.
5.Защо в 9 заповед се забранява лъжесвидетелството и всяка лъжа? – с лъжесвидетелство се постъпва нечестно и дори може да коства живота на някой. Лъжата и клеветата разстройват живота ни, носят вражди.
6.Как с 10 заповед Бог ни учи да пазим чистотата на сърцето си? – Той ни учи да следим сърцето си за лошите помисли на завистта – пожелаване на това, което има ближния. Да ги прогонваме и да се приучваме да се радваме на това, което имат ближните и на успехите, които постигат.

Задача: Нека още веднъж повторим разгледаните заповеди и да се опитаме да ги запомним. Да помислим дали изпълняваме тези Божии заповеди и какво трябва да сторим, за да не ги нарушаваме. Разкажете за някой добър пример за спазване на Божиите заповеди.

V заповед: Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълги години на земята.
VI заповед: Не убивай!
VII заповед: Не прелюбодействай!
VIIIзаповед: Не кради!
IX заповед: Не лъжесвидетелствай!
X заповед: Не пожелавай дома на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито нивата, нито вола му.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =