Патриаршеска св. Литургия и молебен за началото на новата учебна година

С патриаршеска св. Литургия на 14 септември в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ беше отбелязан празникът на Въздвижението на честния животворящ кръст Господен (Кръстовден). В съслужение с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – секретар на Св. Синод, Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство и свещенослужители от столицата и от други епархии.

Преди началото на св. Литургия епископ Герасим пострига за четец на Българската православна църква малкия Йордан Калайджиев. Новият „иподякон“ беше специално поздравен от Негово Светейшество, от когото получи като дар и специално надписана Библия.

След св. Литургия беше отслужен традиционният молебен за успешно начало на учебната година. Патриарх Неофит отправи молитва към Бога, за да изпроси Неговото благословение и закрила над българските ученици и учители. „С архипастирска любов и грижа в този празничен ден се обръщаме специално и към нашите деца, които са в очакване на началото на новата учебна година. На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина“, каза Негово Светейшество, пожелавайки на всички „На добър час!“.

В словото си след св. богослужба той говори и за днешния празник – Кръстовден, в който „всички ние, които следваме нашия Господ и Спасител, сме призвани отново да си спомним, че пътят към спасението и вечния живот е път кръстен – път, който пръв нашият Господ извървя, доброволно приемайки от човеци унижение и страдания, за да ни приготви място в Божието Царство“

След многолетствието беше раздадена анафора на вярващите лично от епископ Герасим, който е и председател на църковното настоятелство на катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Източник: Mitropolia-sofia.org

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 18 =