Урок за видове молитви – просителна, благодарствена и хвалебна

Въпроси за преговор:

1.Какво е „суеверие”? – напразна, безполезна вяра: това е всяка вяра, която е различна от вярата в Единия Бог.
2.Кои са най-разпространените суеверия? – вярване в зодии и хороскопи; врачки, екстрасенси; НЛО и полтъргайсти; народни суеверни вярвания.
3.Защо суеверията са примамливи за хората, но не водят към спасение? – защото обещават бърза промяна без нашите усилия, но всъщност ни отдалечават от Бога, нашия Спасител.

Видове молитви – просителна, благодарствена, хвалебна

Просителна молитва. Молитвата е средство за общуване с Бога. С молитвата ние изразяваме нашето смирение, разбирайки че всичко в нашия живот зависи от Бога, „защото в Него живеем, движим се и съществуваме „(Деяния 17:28). Затова и преди да направим нещо, просим от Бога да благослови нашето начинание. Тази наша молитва се нарича просителна молитва, защото искаме, просим от Бога да ни даде нещо или да ни помогне в някакво дело. В ежедневната ни Господня молитва „Отче наш”, която вече знаете, казваме „Насъщния ни хляб дай ни днес” – така просим от Бога да ни даде нужното за нашия живот. Тази молитва е добре да казваме щом отворим очи сутрин.

Благодарствена молитва. Какво казваме когато някой ни даде нещо, ни помогне или ни свърши някаква услуга? (децата казват: Благодаря!) А колко повече трябва да благодарим на Бог, Който ни е създал, създал е целия свят и непрестанно се грижи и за най-малките същества. Той щедро ни дава всичко, от което се нуждаем, дори без да сме Го молили за това. Както баща обича своите деца и се грижи за тях, така и Бог обича и се грижи за всеки отделен човек. Затова и ние всеки ден Му благодарим за Неговите благодеяния в молитва. Тази молитва се нарича благодарствена молитва.

Да не станем неблагодарни и да се възгордеем пред Бога като смятаме, че всичко зависи от нас самите. Да си спомним, че светлите ангели, които се възгордяли, отпаднали от Бога. Да си спомним за първите хора Адам и Ева, в чиито сърца се прокраднала гордата мисъл, че могат да станат равни на Бога и тъй били изгонени от рая и в света дошли много злини. Ето една благодарствена молитва: Благодаря Ти Господи за всичко!

Хвалебна молитва. Как можем да не благодарим на Бога за това велико чудо, с което ни е дарил – живота. Всеки ден се удивляваме на Божиите творения в света, как мъдро и съвършено е устроил Бог всичко и с любов се грижи за нас. Бог се грижи не само за добруването ни на земята, но Той се грижи и за спасението на безсмъртната ни душа. Бог е създал човека за вечен живот в царството небесно и ни показва път да достигнем там –като изпълняваме Божиите заповеди ( които предстои да изучим по-задълбочено). Ние имаме примера на светците, които Бог прие като Свои приятели в небесното царство и им дава сила равна на Своята да вършат чудеса. Като имаме пред себе си величието на Божия промисъл, от сърцето ни се изтръгва възхвала към Бога и преклонение пред Неговата премъдрост, сила и любов и казваме: Слава Тебе, Боже! Така с тази кратка молитва винаги можем да хвалим Бога.

Въпроси към урока:
1.Коя молитва наричаме просителна? – молитвата, с която искаме от Бога да ни даде нещо или търсим Неговата помощ за нашите начинания.
2.Какво изразяваме с благодарствената молитва? – нашата признателност към Бога за всички благодеяния към нас.
3.Коя молитва наричаме хвалебна? – молитвата, в която прославяме Бога за Неговата премъдрост, сила и любов.

Задача: Вие вече знаете някои молитви от Детския молитвеник. Когато разглеждате текста на тези молитви, ще установите, че повечето от тях съдържат както просба, така благодарност и славословие към Бога.
Запознайте се и с молитвите преди и след учение, прочитайте ги всеки ден, за да овладявате с успех преподаваните знания. Нека не забравяме, че делата ни ще бъдат успешни, ако Бог ги благослови.

Молитва преди учение
Преблагий Господи! Изпрати ни благодатта на Светия Твой Дух, Който дарява и укрепва нашите душевни сили,
за да можем, като слушаме преподаваното ни учение, да пораснем за слава на Тебе, нашия Създател, за утеха на нашите родители и за полза на Църквата и Отечеството. Амин.

Молитва след учение
Благодарим Ти, Създателю наш, задето си ни удостоил с Твоята благодат,
за да внимаваме в учението.
Благослови нашите началници, родители и учители, които ни ръководят в познание на доброто, като ни дадеш сила и здраве, за да продължим това учение. Aмин.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =