Урок за вярата и суеверието

Въпроси за преговор:
1.Кога и къде живяли светите София, Вяра, Надежда и Любов?- 2 век в Италия. 2.Как възпитавала майката малките си дъщери? – тя ги възпитавала да станат истински християнки, като пребивават в храма и изпълняват Божиите заповеди, като се молят и уповават на Бога. 3.Как приели мъченията дъщерите на света София? – те се показали напълно подготвени за мъченическия подвиг, защото били утвърдени във вярата, надеждата и любовта. 4.Смятате ли, че днешните християни възпитават в същите добродетели децата си? –повечето днешни християни не познават Христовото учение и подготвят децата си само за земния живот, но не им говорят за бъдещия живот, затова е важно децата да учат вероучение.

Вяра и суеверие

Какво е „суеверие” и коя е правилната вяра? Днес много хора казват, че са вярващи. Но в какво вярват? Едни вярват в Бог, други в природата, трети – в себе си, четвърти в науката, пети – в някаква безлична незнайна сила, шести в извънземните.

Правилна е вярата в Единия Истински Бог. Всяка друга вяра е суеверие. Думата „суеверие” произлиза от старобългарски, а коренът „суе” означава „празно, безмислено, безполезно”. Следователно суеверието е празна, безмислена, безполезна вяра.

Човекът е сътворен със свободна воля да избира между добро и зло. Първите хора също можеха да избират дали да се подчинят на Божията заповед или да я нарушат. Техният избор им донесе изгонване от рая и навлизане на злото в света.

От грехопадението на Адам и Ева до днес човекът много пъти е нарушавал Божиите заповеди. Помните ли коя е първата от заповедите, дадена на Мойсей?- „Да нямаш друг Бог, освен Мене”. Но колко примери има в човешката история, когато хората забравят за Бога, като се кланят на измислени божества.
Господ Иисус Христос затова и се роди на земята, за да отклони хората от грешния път. Не веднъж и дваж Той напомня, че спасителна е само вярата в Единия Бог. Тази е вярата, която Той предава на апостолите и която непроменена се запазва само в Православната Църква.

Но ето повече от 2 хиляди години след Христа суеверията са все още сред хората и стават все по-многобройни. Да видим, кои са някои от най-разпространените суеверия:
Зодии, хороскопи. Силно застъпено днес е вярването в зодиите , според което положението на звездите при раждането на човека определя неговия характер и съдба. Разположението им по небето във всеки месец или ден служи за изработване на хороскопи, по които се гадае съдбата на хора и цели народи. Приписва се на неодушевеното творение (звезди, планети) силата да се разпореждат с живота на земята. Ние знаем,че предопределена съдба няма, но животът на човека се определя от неговия свободен избор.

Лечители, екстрасенси, врачки и др. Много хора се обръщат за помощ не към Бога, а към лечители, врачки, екстрасенси. Мнозина от тях определят себе си като християни, в домовете им има икони, ходят на църква и т. н. Но онова, което вършат, съвсем не показва принадлежност към православието. Напротив, Църквата не приема техните действия за произтичащи от Бога, а от демоните.

Неидентифицирани летящи обекти (НЛО). НЛО се смятат за някакви представители на извънземни цивилизации и “наши космически братя”, на които дори се приписва някаква роля в материалното и духовното израстване на човечеството. Все повече от сериозните изследователи потвърждават, че явяването на НЛО също е дело на демоните. Такъв е случаят и с „полтъргайстите”.

Суеверни народни вярвания. Тези вярвания са останали още от езически времена, но голяма част са възникнали скоро и възникват дори в днешно време. Често са различни в различните региони, понякога дори са противоречиви. Такива са: да не ни пресече път черна котка, защото носи нещастие, както и да не се ръкуваме през прага, да не хвърляме боклука вечер, да не слагаме чантата си на земята и др. Обратно – ще ни донесе успех, ако да стискаме палци, ако носим талисмани пък, те ще ни пазят от беди, също ако казваме заклинания, наричания при определени събития и т.н. Някои суеверия дори съпътстват християнските празници. Такъв е случаят с прескачане на огън на Сирни заговезни и свързаните с тях кукерските празници. Суеверията са неизброими. Защо суеверието е толкова примамливо? Суеверието обещава бързо и лесно решаване на всички проблеми без нашите усилия да се променим, докато вярата в Бога изисква от нас да спазваме заповедите Му и да полагаме много усилия да се борим с лошите си навици и страсти.

Много православните християни ходят на църква, но наред с това не отстъпват и от суеверията си. Ще ги чуем да казват „по-добре да сме спазили суеверието, защото може да помогне, а ако не помогне, няма и вреда”. Така ли е в действителност и толкова ли е безобидно? Човекът трябва ясно да осъзнае злата същност на суеверията, които са дело на демоните и показват нашето неверие в Бога. Който не вярва, че Бог винаги промисля най-доброто за нас, със суеверието си става служител на дявола.

Въпроси към урока:
1.Какво е „суеверие”? – напразна, безполезна вяра: това е всяка вяра, която е различна от вярата в Единия Бог.
2.Кои са най-разпространените суеверия? – вярване в зодии и хороскопи; врачки, екстрасенси; НЛО и полтъргайсти; народни суеверни вярвания.
3.Защо суеверията са примамливи за хората, но не водят към спасение? – защото обещават бърза промяна без нашите усилия, но всъщност ни отдалечават от Бога, нашия Спасител.

Задача: Помислете за това, какви суеверия битуват във вашето обкръжение и какви суеверия сте възприели в своя живот. Изповядайте своите заблуждения пред свещеника. Като се уповавате единствено и само на Бога, постарайте се да изкорените тези лъжливи вярвания, които са опасни за вас и близките ви, защото с тях ставате служители на злите сили.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + thirteen =