Урок за знаците на нашата вяра

Въпроси за преговор:
1.Защо се наричаме християни? – по името на Христос – нашия Бог.
2.Защо наричаме Иисус Христос Спасител? – защото ни спасява от робството на греха, дявола и смъртта.
3.Какво означава православен? – православен ще рече Христов – такъв, който вярва в истинското Христово учение, както ни го е дал Самия Христос.
4.Кога всички българи приели християнството? – през 9 век, при цар Борис-Михаил Покръстител.
5.Как сме съхранили вярата си в годините на изпитания?– не сме приели чужда вяра, а сме запазили православната си вяра; въпреки заплахите българите кръщавали децата си, строели манастири, църкви, имало богослужения; много българи приели монашество и заживели в лишения, пост и непрестанна молитва към Бога, а други защитили вярата с цената на кръвта и живота си.

Християнче съм по вяра (Знаците на нашата вяра)

Кога започваме да се наричаме християни? Започваме да се наричаме християни, когато получим Свето Кръщение. Свещеникът ни потапя в купела с вода и произнася три пъти: „Кръщава се раб Божий (името) в Името на Отца и Сина и Светия Дух”. Тогава Божията благодат слиза върху нас и ни дава сили да се борим със злото и да вършим добро. С кръщението ние ставаме част от Божията църква, която е общност от християни.

Кои са знаците на нашата вяра? Какво е знак, символ? – Знакът е нещо, чрез което даваме знание за други, невидими неща. Например кръстът е знакът на християнството. А кои са знаците, с които ние показваме себе си като християни:
Изобразяването на кръстния знак върху себе си. Да си припомним как правилно полагат кръст върху себе си православните християни: Събираме трите пръста –палец, показалец и среден на дясната ръка, а другите два пръста прибираме към дланта. С трите събрани пръста докосваме последователно челото, под гърдите, дясното и лявото рамо с думите: „В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.” Като изобразяваме кръста върху себе си, ние заявяваме, че вярваме в Бога и вършим дела в Негово име. Освен това, така изобразили кръст върху себе си, ние призоваваме
Господния кръст –Разпятието да прогони от нас всяко зло действие.

Носенето на кръстче на врата. Нашият Бог Иисус Христос пострада на кръста за нашето спасение. С това Христовият кръст придоби спасителна сила за нас. Затова Кръстът с Разпятието присъства неотменно във всеки православен храм. Така и ние носим кръстче на врата като знак на благодарност към Бога – нашия Спасител. Това са външните знаци на нашата вяра.

Но много важно е как с живота си доказваме, че сме истински християни, за които са неотменни молитвата, присъствието в храма и изпълняването на Божиите заповеди.

Молитвата. Молитвата е общуването ни с Бога, тя е самият живот на християните. Вие научихте много молитви досега. Коя молитва знае всеки християнин? – Господнята молитва „Отче наш”.
Присъствието ни в храма. За да умножим Божията благодат, която сме получили при кръщението си, трябва да присъстваме на богослуженията в храма. Най-силна е съборната молитва на много вярващи християни. Ако задълго се отделим от храма, ще загубим Божията благодат и можем да попаднем в беда.

Изпълняване на Божиите заповеди. Най-важното, което ни прави истински християни е изпълняването на Божиите заповеди. Да си припомним кои са те (учениците изброяват десетте Божии заповеди с помощта на учителя). Сам Христос казва, че най-важните заповеди са да обичаме Бога и ближните си. Така ставаме истински Христови последователи и достойно носим името християни. Дори да сме кръстени, дори да се прекръстваме, дори да носим кръстче на врата, не вършим ли това, което Бог ни е заповядал, ние още не сме истински християни.

Въпроси към урока:
1.Кога започваме да се наричаме християни? – след като приемем Свето Кръщение.
2.Кои са знаците на нашата вяра?- изобразяването на кръстният знак върху себе си, носенето на кръстче на врата.
3.Как с живота си доказваме, че сме истински християни? – доказваме това с молитвата, с присъствието си в храма и преди всичко като изпълняваме Божиите заповеди, от които най-важни са да обичаме Бога и ближните си.

Задача: Споделете със своите съученици за наблюдавана от вас християнска постъпка, която ви е впечатлила. Напишете кратък разказ за поука на малките християнчета.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − 4 =