Урок за корените на нашата вяра

Ние се зовем християни по името на Христос – нашия Бог, в Когото вярваме. Кой е Иисус Христос и защо Го наричаме Спасител? Иисус Христос е второто лице на Светата Троица – Син Божий, Който се роди на земята като човек от света Дева Мария и Дух Светий, заради нашето спасение.

Той е наречен Спасител, защото ни спасява от робството на греха, дявола и смъртта. Той пострада за нас, разпънат на кръст и после възкръсна, за да ни отвори отново вратите на изгубения рай. И днес Той ни опрощава греховете, за които се разкайваме и които изповядаме. Така се открива път за спасение пред всички нас, ако изпълним Неговите заповеди. Той ни посочва, че преди всичко трябва да изпълним заповедите да обичаме Бога и ближните си, като самите себе си и Сам показва голямата си любов към нас с хиляди чудеса на изцеления, утешения и помощ.

Българският народ е православен народ от векове. Православен ще рече Христов – такъв, който вярва в истинското Христово учение, както ни го е дал Самия Христос. Цар Борис-Михаил покръстил българите в 9 век. Оттогава до днес ние пазим святата си вяра. Всеки българин има като свой неотменен дълг да предаде православната християнска вяра и на своите деца. Именно тази вяра ни съхрани като народ в тежките години на различни изпитания.

Българският народ оцеля, дори след петвековно османско владичество, именно защото съхрани православната си вяра. Българите не приемат чуждата вяра, която се опитвали да ни наложат владетелите. Те не престават да кръщават децата си, не престават да ходят на църква, не престават да тачат християнските празници. Засилват се молитвите към Бога. Много българи отиват в манастирите и стават Божии служители, много българи дават кръвта и живота си за нашата православна вяра и просияват като светци. Кои български светци знаете? – Светите братя Кирил и Методий, които създават нашата азбука и със своите ученици превеждат библейски и богослужебни книги на родния ни език, за да разбираме словото Божие; свети Иван Рилски – светецът-отшелник, когото тачим като покровител на българския народ, света Петка Българска, която също живее в усамотение и непрестанна молитва към Бога и е наша вярна застъпница пред Неговия престол; свети Паисий Хилендарски, който написа История славянобългарска и подвигна духа на отчаяния народ; света Злата Мъгленска, свети Игнатий Старозагорски, свети Георги Софийски, които с кръвта си защитават вярата и много, много други знайни и незнайни Божии угодници.

Въпроси към урока:
1.Защо се наричаме християни? – по името на Христос – нашия Бог.
2.Защо наричаме Иисус Христос Спасител? – защото ни спасява от робството на греха, дявола и смъртта. 3.Какво означава православен? – православен ще рече Христов – такъв, който вярва в истинското Христово учение, както ни го е дал Самия Христос.
4.Кога българите приели християнството? – през 9 век, при цар Борис-Михаил Покръстител.
5.Как сме съхранили вярата си в годините на изпитания?– не сме приели чужда вяра, а сме запазили православната вяра, въпреки заплахите и годините на чуждо владичество, българите кръщавали децата си, строели манастири, църкви, имало богослужения, много българи приели монашество и заживели в лишения, пост и непрестанна молитва към Бога, а други защитили вярата с цената на кръвта и живота си.

Цар Борис приема кръщение, най-вероятно от византийския патриарх Фотий, а след него е покръстен и целия български народ през 865 година.

Задача: Разгледайте изображенията и разпознайте кои от тях са рисунки, кои фотографии и кои икони.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =