Урок за Йосиф и неговите братя с интересни задачи

Въпроси за преговор:

1.Кои хора наричаме праотци? – старозаветните предци от Адам насетне, от които се родил на земята като човек Господ Иисус Христос.
2.Коя земя е наречена обетована? – земята, която Бог обещал на Авраам, (обетована означава обещана, от обет – обещание).
3.Как Бог възнаградил Авраам за неговата вярност? – Бог му дал многобройно потомство, от което произлезли много народи и се родил Спасителят на света.
4.Защо Авраам е наречен баща на вярващите? – защото Бог благославя не само Авраамовото потомство по плът, но и всички, които вярват като него, и които по неговото име се наричат чада Авраамови.

Йосиф и неговите братя

Яков – Израил. Синът на Авраам – Исаак се оженил и имал двама сина – Исав и Яков. Исаак благословил Яков да владее земята, която Бог обещал на баща му Авраам. Да запомним, че Авраам, Исаак и Яков са трима патриарси (дядо, син и
внук), известни със своята вяра в Единия Бог и с голямото си благочестие. Яков имал 12 сина. Бог му явил чудно видение, при което му дал и ново име – Израил. Така всички потомци на патриарх Яков се именуват израилтяни, по името Израил, дадено от Бога на техния патриарх. В древност едно от царствата на евреите се наричало Израилско, а днес държавата на евреите е наречена по това име – Израел. В нашето новозаветно време, когато кажем Израил, се
разбира Христовата Църква. Яков много обичал малкия си син Йосиф. Ушил му пъстра дреха, за което по-големите му братя го намразили. Йосиф бил особено дете – той имал пророчески сънища. Веднъж сънувал сън, че му се поклонили слънцето, луната и 11 звезди. Братята му разбрали, че ще му се поклонят, заедно с майка си и баща си, и още повече се разгневили. Веднъж баща му го пратил в полето да занесе храна на братята си, които пасели там стадата. Те го видели отдалеч и се наговорили да го погубят. Съблекли му пъстрата дреха и го хвърлили в един сух кладенец.

Съвещавали се какво да направят с детето. Накрая решили да го извадят от кладенеца и да го продадат на търговци, които пътували с керван за Египет. Братята напръскали пъстрата му дреха с кръв и казали на баща си, че са го разкъсали диви зверове. Яков плакал много за обичния си син. Така Йосиф попаднал в Египет и заживял там. Един ден египетският фараон сънувал сън и никой не можел да го разгадае. Тогава се сетили за Йосиф и дарбата му да гадае сънища. Йосиф трябвало да се яви пред фараона. Фараон значи цар, владетел. Фараонът му разказал как видял в съня си седем охранени крави, а после седем мършави крави и мършавите крави изяли охранените. Бог
разкрил на Йосиф, че седемте охранени крави са седем предстоящи богати години, а мършавите са седем следващи гладни години. Йосиф посъветвал фараона да събира жито през годините с богат урожай, за да има храна през
гладните години. Владетелят, като останал доволен, го поставил управител на цял Египет. И наистина всичко се случило така, както предсказал Йосиф.

Той построил житници и събирал жито, докато не дошли гладните години. Гладът се усилил и в Ханаанската земя, където живеели братята и баща му. Баща му Яков пратил неговите братя да отидат в Египет да потърсят храна. Щом пристигнали там, те се явили пред управителя, пред своя брат Йосиф, но не го познали в блестящите дрехи на царедворец. Йосиф не се разкрил, като решил да изпита своите братя, които на времето така немилостиво постъпили с него. Той ги приел в дома си, дал им храна за тяхната страна и тайно сложил в чувала с жито на най-малкия брат своята сребърна чаша. А когато братята тръгнали, пратил слугата си след тях. Щом стражите открили чашата, Йосиф наредил да хвърлят в тъмница най-малкия брат. Така той искал да изпита своите по-големи братя, дали ще изоставят най-малкия, както някога изоставили него. Но братята се застъпили за най-малкия и молели със сълзи на очи Йосиф да го пощади. Като видял, че братята му са се променили, Йосиф не издържал, разплакал се и ги прегърнал. Открил им, че Бог го е спасил и им простил всичко.

Поръчал да доведат и стария им баща и всички заживели в Египет. След години народът на израилтяните станал много голям.

Въпроси към урока:

1.Как се казва синът на Авраам, който е и баща на Яков? – Исаак.
2.Какво име дал Господ на патриарх Яков? – Израил.
3.Колко сина имал патриарх Яков? – дванадесет сина.
4. Кой бил любимият му син? – Йосиф.
5.Какво сторили с Йосиф неговите братя от завист и злоба? – продали го на пътуващи за Египет търговци.
6.Какво се случило с Йосиф в Египет? – с Божията помощ той разгадал съня на фараона и фараонът го поставил управител на цял Египет.
7.Защо Йосиф обвинил братята си в кражба? – за да разбере дали са се променили, и готови ли са да се жертват за най-малкия си брат.
8.Къде отишли да живеят израилтяните, покровителствани от Йосиф? – след като Йосиф се уверил, че братята са се променили, им простил и извикал баща си и всичките си сродници да живеят при него в Египет.

Задача 1: Разгледайте мозайките, които изобразяват какво сторили братята на Йосиф, заради своята завист към него. Опитайте се да разкажете за това събитие.

Задача 2: Разгледайте иконата на свети Йосиф Прекрасни и оцветете приложението. Защо свети Йосиф е изобразен в дрехите на египетски царедворец?

Урок за Йосиф и неговите братя

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − 2 =