Сценарий за „Въведение Богородично” с участието на родителите

Сценарий за „Въведение Богородично”

Звучи тиха църковна музика.

Дете:
-Далече, твърде далече от нас, има една страна, наречена Палестина. В нея, на едно планинско място, се намира малък градец с бели къщи. Той се казва Назарет.Тук някога се родила и живяла майката на нашия Спасител.

Дете:
-Родителите й се казвали Йоаким и Анна и по потекло били от славния велик род на цар Давид. Но въпреки знаменития си произход, тогава били бедни, но праведни и щастливи. От сутрин до вечер се трудили и работили в къщи и на полето.

Дете:
-Припечеленото разделяли на три: една част давали на бедните в Назарет, другата изпращали на храма в Йерусалим, а третата задържали за себе си.

Дете:
– Най-голямото богатство на Йоаким и Анна била тяхната малка дъщеря Мария.Тя била дар от Бога, с който Той ги дарил на стари години, за техния праведен живот. Когато обаче я изпросвали от Бога с горещите си сълзи и молитви, те обещали да я посветят Нему да Му служи още от малка.

Дете:
-Сега вече тя била на 3 годинки и макар, че не можели да и се нарадват – не забравили обещанието си към Бога.

Дете:
-На този ден те преклонили старческите си глави с пламенна вяра и дълбока любов и открили тайната на малката Мария, като я отвели в Йерусалим. Целият им род се събрал на това семейно духовно тържество – да придружат Мария до храма, където по тогавашния обичай я предали на излезлия да я посрещне първосвещеник.

Дете:
-Тук във храма Мария прекарала младините си. С радост тя вършела всички работи. Особено обичала да се учи и да се моли на Бога. За това тя ставала все по умна и благочестива. Вечер, когато всички отивали да спят, Мария обличала белите си дрехи с везано коланче и започвала да се моли.

Дете:
-Така тя се молела дълго – понякога цяла нощ. А на старата служителка при храм, която обичала да я наглежда и нощем, понякога й се струвало, че вижда над молещата се Мария чудна небесна светлина. Тогава тя започнала да вярва, че Сам Бог бди и подготвя малката Мария за нещо голямо и велико, каквото е раждането на Христос.

Родител:
-Нека влезем, както Светата Дева, със смирено сърце и с преклонена глава. Да застанем пред Небесния Отец с открити двери на сърцето и да приемем даровете на Неговата свещена любов.

Родител:
-Не случайно Православната ни църква е отредила „Въведение Богородично” като ден на християнското семейство и православната християнска младеж, защото в ценностната ни система като народ, семейството заема главно място.

Родител:
-Няма път, който да не започва от дома.

Родител:
-Пак от там започва пътят към храма и вярата.

Родител:
-За това днес Божият храм широко е отворил врати и ни очаква подобно на праведните богоотци Йоаким и Анна да въведем децата си в храма не само да запалят свещичка, а и духовно да останат завинаги там.

Всички родители, които имат реплики.
-Честит празник

Песнопение: „Достойно ест”

Игри ако позволява времето, или вътре в енорийския център – състезание за нареждане на пъзел, или да си направят кандилца, или нещо друго.

Източник: Цветанка Маламова
Снимка: Obspantarhei.eu

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 10.08.2017

    […] ВИЖТЕ СЪЩО: СЦЕНАРИЙ ЗА „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” С УЧА… […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =