Презентация за живота на Света Богородица

Родителите на света Дева Мария живeли в малкия еврейски град Назарет. Те дълго време нямали деца и горещо молели
Бога да ги дари с чедо и обещали да го посветят на Бога. Бог чул молитвите им и се родила малката Мария. Когато поотраснала те я завели в Йерусалимския храм и я оставили там, където тя усърдно изучавала свещените книги и се
трудела.

Град Назарет и град Йерусалим, както и всички места, свързани с живота на Господ Иисус Христос се намират в Палестина, днешен Израел. Света Богородица. Бог се родил като човек по чуден начин от света Дева Мария, макар тя да била девица (момиче, девойка, която няма съпруг, мъж). Бог избрал света Дева Мария за Своя майка, заради доброто ѝ сърце и силната ѝ вяра в Бога. За това чудо тя е известена от ангел небесен, който се явил пред нея и ѝ съобщил радостната вест. Света Дева Мария се удостоила с най- голямата чест – да стане майка на всемогъщия Бог, затова е наречена Богородица.

Нашият Господ Иисус Христос израснал под грижите на своята майка, която дълбоко почитал. Той ѝ се покорявал като неин син. Господ направил първото си чудо по нейна молба и настояване – на една сватба, когато
свършило виното за гостите, помолен от Своята Майка, Господ превърнал водата във вино за почерпка. И до днес Бог изпълнява нейните молитви, с които тя се застъпва пред Него за всички страдащи, болни и онеправдани. И както в земния си път Господ я слушал, така още повече я слуша, откакто тя е на небето. Затова я наричаме небесна покровителка на всички хора.

Ние познаваме света Богородица от многобройните икони, на които тя е изобразена с Младенеца Иисус Христос. Във всеки храм има нейна голяма икона, която стои пред олтара. Кога почитаме Божията майка? Ние почитаме Божията майка в деня, когато се родила – Рождество Богородично, 8 септември и в деня, когато починала – Успение Богородично, 15 август. През годината има и много други празници, посветени на Божията майка.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Св. Богородица 2

Св. Богородица

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 07.09.2017

    […] Вижте още: Презентация за живота на Света Богородица […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 5 =