Знаете ли, че… любопитни факти за Рилския манастир

Най-големият в България, пръв по слава и почит сред манастирите, е Рилският. Той е символ на страната ни. Включен е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Основан през X век от св. Йоан Рилски, манастирът съществува вече хиляда години. Първоначално имал съвсем скромен вид – служел за подслон само на отшелника, а по-късно и на малкото негови последователи. Те образували първото монашеско братство в България и превърнали манастира в духовно светилище.

Завладяването на българското царство от османците в края на XIV в. забавило развитието на народа стотици години. Променило историята и на манастира. Опустошаван, ограбван и опожаряван, той все пак надживял вековете. Запазил се като духовен, просветен и културен център на България и през дългото робство. Това станало с обединените усилия на населението от всички краища и на борбата на манастирското братство за съхраняване на народното съзнание чрез християнската вяра. Формирала се книжовна школа, която обучавала духовници и книжовници и поддържала връзки с Атон и Русия.

По време на Възраждането (XVIII – XIX в.) манастирът открил около 50 метоха в най-големите български селища. В тях високообразованите рилски монаси свещенодействали, откривали училища, довеждали поклонници. Голяма просветителска дейност развил Неофит Рилски, който основал тук килийно училище. Манастирът дал подслон на Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.

През 1816-1846 г. бил възобновен в сегашния му вид. Днес жилищните и служебни сгради за монасите (повече от 300 помещения) оформят правоъгълен двор, който отвън изглежда като крепост.

Най-старата запазена сграда е отбранителната (Хрельовата) кула. Тя е пететажна, висока 23 м и е издигната от местния феодален владетел протосеваст Хрельо през 1335 г. На върха на каменната кула има параклис „Св. Преображение“, богато украсен със стенописи.

В двора се намира главната манастирска църква „Рождество Богородично”. Построена е през 1835 г. от Павел Иванович. Стенописите са завършени 11 години по-късно и са дело на много майстори, но само известният Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. Пищният иконостас е дело на Самоковската резбарска школа. Работен е в продължение на 6 години и е най-големият в България и единствен позлатен. В църквата се пазят мощите на св. Йоан Рилски, пренесени от В. Търново през 1469 г. Има голям брой стойностни икони, създадени между 14-ти и 19-ти век.

В Рилската света обител се намира гробът на цар Борис III.

Библиотеката на манастира съхранява над 16 000 ценни книги – около 250 ръкописа от 11 – 19 век, 9000 старопечатни издания и др.

Музеят на манастира е с историческа сбирка от над 35 000 експоната – колекции от икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби и др. предмети.

Източник: Kambankabg.com
Подготвил: Миглена Стаматова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + nineteen =