Знаете ли, че… любопитни факти за Света гора

Знаете ли, че има една страна, в която сградите са манастири, а жителите – монаси?

Тя се намира на юг от България, в една област на държавата Гърция и се нарича Света гора Атонска. Отделена е от външния свят с гъсти борови гори и лежи върху планински полуостров, до който се стига само по море.

Там природата е непокътната, дива и красива, а въздухът – кристално чист. В това уединено място, още преди повече от хиляда години започнали да се заселват отшелници, които изградили манастири и заживели в тях, далеч от шумния свят, в служба на Бога. Така, в течение на столетия била създадена монашеска държава, която съществува и до днес.

В нея има 20 големи манастири и 14 по-малки сгради – скитове, килии и др. В тях живеят монаси, които прекарват времето си в труд и молитви.

Всеки ден, още по тъмно, те стават за утринна служба в храма, която продължава с часове, а в празнични дни е особено дълга.

След това се залавят за работа – всеки там, където е изпратен от игумена – ръководителя на манастира. Някои се трудят в градините и лозята; други работят в кухните, чистят, посрещат и изпращат гостите – поклонници; трети се занимават с ръчен труд, като изписват икони, изработват кръстчета, броеници и др.

Вечер, след като се нахранят в общата трапезария, пак се събират за богослужение в храма и си лягат рано.

И така, всеки ден те прекарват в служба на Бога и на хората, като се молят за мира и спасението на целия свят.

Всеки манастир си има светец-покровител, който е на особена почит след Бог и Св. Дева Мария и чиято икона или свети мощи вършат чудеса.

В Света гора има монаси от различни народности – българи, гърци, руснаци, сърби, румънци – от целия православен свят.

Един от най-хубавите манастири там е българският Зографски манастир, чийто светец-покровител е свети великомъченик Георги Победоносец.

Много поклонници от всички православни християнски страни посещават всяка година Света гора, за да се потопят в прекрасната духовна атмосфера, да се поклонят на чудотворните мощи и икони в манастирите и да измолят за себе си и за тези, които обичат, здраве и спасение.

Особено почитана в Света гора е Пресвета Богородица, която е взела под своя закрила това свещено място.

От древни времена се е съхранила традицията тук да се допускат само мъже – поклонници и то, след специално разрешение от манастирските власти.

През тази година, за пореден път, група християни от храм „Св. Атанасий” – гр. Варна посети Света гора.

Бяхме в много манастири, събрахме интересни впечатления от всеки един от тях. Но за това ще разкажем някой друг път.

Валерий Андонов
Източник: Kambanka.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 7 =