Манастирите в моя роден край

Деца, посещавал ли е някой от вас манастир? Кой е най-известния манастир в нашия край? – Бачковският манастир.

Повечето от вас са ходили на Бачковския манастир, някои са кръстени в този манастир. Къде се намира Бачковският манастир? – Той се намира в Родопите близо до Асеновград, над село Бачково.

Какво значи манастир? Как е устроен манастирът? – Манастирът е място, където живеят хора, посветили живота си на Бога – монаси. Манастирите обикновено са защитени от светския шум с високи зидове. Всеки манастир си има своя църква, а в близост се намират постройки, в които живеят монасите.

Животът в манастира се отличава от живота в селищата. В манастирите цари спокойствие и тишина. Всеки ден има богослужение в манастирската църква. Монасите се молят в храма и през по-голямата част от денонощието, по време на всичките си дела, като просят от Бога мир за целия свят, здраве и преуспяване на своя народ в доброто и вярата. Техните молитви са от голямо значение за всички хора и за целия свят.

Историята на Бачковския манастир. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България след Рилския. Той съществува повече от 1000 години.
Манастирът е основан от грузинци и бил обитаван от грузински монаси (Грузия се намира на север от Черно море). По-късно манастирът станал български и придобил голямо значение за българите. Тук, след падане на старата столица Търново под османско владичество, е заточен и погребан свети патриарх Евтимий. Българите никога не престанали да идват в манастира, дори по време на турското владичество, за да се молят и получат духовна подкрепа и сила. И днес Бачковският манастир е един от най-посещаваните манастири в България.

Чудотворната икона на света Богородица. Голяма притегателна сила на манастира дава чудотворната икона на Божията майка, която се намира в главната манастирска църква. Монасите са поставили чудотворната икона на издигнат престол до входа на църквата. Иконата е намерена по чуден начин в една местност наблизо до манастира. Овчарчета видяли ярка светлина сред скалите, която не угасвала, и намерили там иконата на света Дева Мария.
Чудото, което се случва с всеки посетител, дошъл да види чудотворната икона, е усещането за живото присъствие на самата Божия майка. Хиляди хора в гореща молитва изливат своята мъка пред Богородица. Неизброими са чудесата, които Бог върши по нейните молитви, а нашият Бог винаги се вслушва в молитвите на Своята майка, която от състрадание към хората се застъпва за нас.

Празникът на манастира. Главната манастирска църква носи името на най-големия Богородичен празник – Успение Богородично, който се отбелязва на 15 август. Това е денят, в който Божията майка тихо починала, сякаш била заспала. Сам Господ Иисус Христос отвел Своята майка в небесното Си царство.
Успението на пресвета Богородица се празнува особено тържествено в манастира. В продължение на целия празничен ден през църквата минава непрекъсващ поток от хора, които идват да се поклонят пред иконата на Божията майка, да се помолят и да благодарят за нейната майчинска грижа към всички нас.

Въпроси към урока:
1.Какво е манастир? – Манастирът е място, където живеят хора, посветили живота си на Бога – монаси.
2.Кой е най-известният манастир в нашия край, къде се намира? – най-известен в нашия край е Бачковският манастир, който се намира в Родопите, близо до Асеновград.
3.Как е устроен един манастир и какъв е животът в него? – Манастирът е защитен от светския шум с висок зид, в него се намира манастирска църква, където всеки ден има богослужение. Монасите се молят в храма и през по-голямата част от денонощието, като просят от Бога мир за целия свят, здраве и преуспяване на своя народ в доброто и вярата.
4. Коя е най-известната светиня на манастира в наше време? – чудотворната икона на света Богородица.
5. Кога е празникът на манастира? – на 15 август, Успение Богородично, когато хиляди хора се стичат в манастира да отдадат почит на нашата небесна покровителка – света Дева Мария.

Задача1: Гледайте презентацията „Бачковският манастир“.

Задача 2: Прочетете разказите за съвременните чудеса на чудотворната икона от Бачковския манастир. Ако някои от вас са ходили на Бачковския манастир, нека разкажат за своите впечатления от манастира и чудесата на Божията майка, за които са чули.

Съвременни чудеса на чудотворната икона на света Богородица от Бачковския манастир

Стефан от Благоевград често пропътува дългото разстояние от дома си до манастира, защото тук е намерил лечение за страшната болест, която го сполетяла преди десетина години. Преди това 42-годишният мъж дори не бил вярващ. Открили му рак и след операцията докторите не дали гаранция, че ще живее. Славата за чудодейната сила на Бачковската икона, която векове наред се носи сред богомолците, му била известна, макар да не ходел на църква. Дошъл на Възкресение, защото чул, че тогава силата на иконата е най-голяма. „Тъй като не знаех молитви, изрекох наум всичко, което ми беше на душата“ – разказва мъжът. Това, което почувствал, още неизрекъл докрай молбата си за здраве, разказва вече години наред. „Сякаш не се кланях на икона, а пред самата Богородица. Толкова жив ми изглеждаше ликът й върху дървото. Още тогава разбрах, че няма да умра“, разказва развълнуван мъжът, който все още продължава да живее пълноценно и почти не си спомня за страшната болест. В силата на чудотворната икона от години вярва и баба Наталия от Хасково. От болки в краката жената дори седнала в инвалидна количка. Нощно време болките били непоносими. Тя била дълбоко вярваща, решила да се уповава на вярата си. Първият път близки я донесли почти на ръце до иконата. След една нощ горещи молитви жената започнала да се оправя. Сега вече идва сама до святото място и разказва на останалите богомолци как й помогнала Богородица.

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =