Урок за деветата Божия заповед „Не лъжи“ с разказ на монахиня Валентина

Въпроси за преговор:

1.Какво гласи петата Божия заповед? – „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята”.
2. Какво означава да почитаме родителите си? – да обичаме и да бъдем послушни на родителите си, да не си позволяваме лоши чувства, мисли, думи към тях, да не ги осъждаме, да се погрижим за тях в болест и старост.

Не лъжи! (9-та Божия заповед)

Деветата Божия заповед гласи: “Не лъжесвидетелствай против ближния си”. В нея се забраняват всякакъв вид лъжи. Най -пагубните сред тях са клевета, лъжесвидетелство при разпит, лъжа в ежедневието. Клевета – тя е най-тежка форма на лъжата. Клеветата е измисляне на грехове и приписването им на човек, който никога не ги е вършил. Клеветата е дело на дявола.

Сам Иисус Христос нарича дявола „баща на лъжата”. Дяволът е наречен още лукавият, което значи хитър, клеветник. Дяволът е открай време клеветник. Спомнете си как Адам и Ева нарушиха Божията заповед? Бог забрани на Адам и Ева да ядат от едно дърво сред рая, за да не умрат. Но дяволът се всели в змията и наклевети Бога пред тях, като изрече първата клевета в историята на човечеството: ”Не, няма да умрете, но Бог знае, че в деня, в който вкусите, ще ви се отворят очите и ще станете като богове.” (Бит. 3: 4-5). А те като му повярваха, лишиха се от вечен живот, а ние знаем, че Бог сътвори човека да бъде безсмъртен.

В света навлизат грехове, болести и смърт. Веднъж пусната клеветата лети бързо от уста на уста и изпепелява всичко по пътя си. С клеветата очерняме доброто име на другите и погубваме своята душа. Това, което трябва да направим, когато до ушите ни стигне клевета, е да я пресечем и да не я разпространяваме повече. Лъжесвидетелство. Лъжесвидетелството е такъв грях, при който човек изправен пред съда, дава неверни показания, макар да се е заклел да казва истината.

В съда ние се заклеваме да казваме истината и само истината. Поводите за лъжесвидетелство при разпит са много: да не загубим пари, да спечелим пари, да отмъстим, от страх и др. Днес хората дотолкова са потъпкали съвестта си, че за пари се съгласяват да станат лъжесвидетели. Чрез лъжесвидетелство ще бъде обречен на страдания невинен човек, а това може да бъде причина дори за неговата смърт. Затова в съда винаги трябва да казваме истината. Лъжа. Лъжа означава да говорим неща, които не са верни, не са истина. Лъжата присъства много често във всекидневния живот. Т

Това е много тъжно. Тежки са последиците от лъжата. С лъжата вредим на другите, като ги заблуждаваме. Губим доверието на хората в нас. Но най-тежкото е, че опетняваме душата си и се отдалечаваме от Бога.
Понякога като разказваме история, която се е случила с нас, украсяваме я с измислици, за да предизвикаме интерес. Но това също е лъжа. Децата често прибягват към лъжа, ако са сторили някакъв грях. Когато сме в голяма беда, заради някой свой грях (например непослушание към родителите), да не бързаме с лъжите. По-добре да замълчим, но да не влизаме в лъжа.

Горещо да се помолим на Бога и Той със сигурност ще ни помогне. Нали сте чували поговорката „На лъжата краката са къси“. Това ще рече, че рано или късно тя се открива. А помислете си само, че за Бог няма нищо скрито. Той ни вижда непрестанно и знае всички наши мисли и дела. Ако се сещаме по-често за това няма да искаме да лъжем или да правим някакъв друг грях.

Въпроси към урока:
1. Какво гласи деветата Божия заповед?- „Не лъжесвидетелствай.”
2. Как Христос нарича дявола? – баща на лъжата.
3.Кои са разновидностите на лъжата? –клевета, лъжесвидетелство, лъжа в ежедневието.
4.Оправдано ли е да лъжем, за да избегнем тежките последици от свой предишен грях? – не, защото така вършим нов грях и се отдалечаваме от Бога.
5.Защо клеветата е голямо зло? – защото с нея очерняме доброто име на другите и погубваме своята душа.
6. Кои добродетелите са противоположни на лъжата и които трябва да се стремим да придобием?- искреност и честност.

Задача: Прочетете разказа на монахиня Валентина Друмева „Лъжата” и помислете върху това, дали не допускате скриване на истината или лъжа в общуването си с другите. Опитайте се да поправите грешките си, като разкриете истината. Това ни се струва много трудно, но ако помолим за помощ Бог и светиите, всичко ще бъде много лесно.

НЕ ЛЪЖИ

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =