Урок за Bъведение Богородично – ден на християнското семейство и православната младеж

Света Дева Мария се родила в семейството на праведни, честни и боголюбиви родители. Те дълго нямали деца и обещали, че роди ли им се чедо, ще го посветят в служба на Бога. Когато Мария станала на три години, родителите ѝ я завели в Йерусалимския храм (Йерусалим бил най-важния град в Палестина, днешен Израел). Мило и тържествено било въвеждането ѝ в храма, придружавали я нейните приятелки със запалени свещи в ръце. Сама, за почуда на всички, малката Мария изкачила високите стъпала, водещи към храма.

Там била посрещната от първосвещеника, който я благословил, хванал я за ръка и я въвел вътре. Мария останала в храма, където изучавала словото Божие, учела се на труд и се подготвяла да служи на Бога. Заради любовта ѝ към Бога, заради нейното чисто сърце и смирението ѝ, Бог я избрал да стане майка на Иисус Христос. Празникът Въведение Богородично. Денят, в който малката Мария била въведена в храма от своите родители е наречен Въведение Богородично. Църквата отбелязва този празник на 21 ноември. Този ден е наречен ден на християнското семейство, защото Бог закриля всички семейства, които по примера на родителите на света Дева Мария, във всичко се уповават на Бога и отрано въвеждат своите деца в храма.

Тези семейства живеят по Божиите заповеди – задружни са, обичат се и си помагат. Такива са истински благочестивите християнски семейства. Това е празник на православната младеж, защото Бог благославя всички млади хора, които отрано се запознават с Христовото учение, уважават своите родители и учители, участват в живота на църквата и странят от лоши дела.

Bъпроси към урока:
1.Защо майката и бащата на Мария обещали да я посветят на Бога? – Бог чул молитвата им и ги дарил с дете, макар да били стари. Затова те посветили света Дева Мария на Бога.
2.Кога родителите й я въвели за пръв път в храма и с кой празник се възпоменава това събитие? – когато тя станала на три години я въвели в храма, а празникът е наречен Въведение Богородично.
3.В кой град стават тези събития? – Йерусалим.
4.За какво дело била избрана света Дева Мария? – Бог я избрал да стане майка на Иисус Христос.
5.Защо празникът на 21 ноември е наречен още Ден на християнското семейство и православната младеж? – Защото по примера на света Дева Мария, християнските семейства отрано въвеждат децата си в храма, а те отрано изучават Христовото учение, уважават своите родители и учители и участват в живота на църквата.

Задача: Запознайте се с иконата на Въведение Богородично. Опишете какво виждате. Оцветете приложението.

Допълнителен текст за учителя: На иконата Въведение Богородично балдахиновият покрив над централните фигури изобразява храма. Първосвещеникът е облечен в характерните дрехи на старозаветен свещеник. Тези, които са с ореоли са фигурите на светците. Отдясно зад гърба на св. Йоаким и св. Анна е шествието от девойки със запалени свещи, съпровождащи малката Мария. От лявата страна на иконата е изобразена малката Мария, изкачена на високите стъпала на храма.

В иконите изображения е прието в едно поле да се вместват различни последователни моменти – така малката Мария е изобразена веднъж, посрещната от първосвещеника и напътствана от своите родители и втори път как ангел я храни в нейното усамотение.

Въведение Богородично

Източник: Svetlinatanahrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 6 =