Урок за Божията справедливост – Ной и Вавилонската кула

Въпроси за преговор:

1.Какво е грях? Какъв грях сторили Адам и Ева? – Грехът е нарушаване на Божиите заповеди. Адам и Ева яли от плода на дървото за познаване на добро и зло, което Бог им забранил.
2. Как били наказани първите хора? – те били изгонени от рая и наследили болести, скърби и смърт.
3.Как злото навлязло в света? – злото налязло с греха (непослушанието) на Адам и Ева и се предало на тяхното потомство.
4. Кои са потомците на Адам и Ева? – техните първи синове били Каин и Авел, а по-късно се родил и Сит.
5.Какво се случило между Каин и Авел? – Каин завидял на брат си Авел, задето Бог приел неговата жертва, и в гнева си го убил. Божията справедливост – Ной. Вавилонската кула Ной и Ноевият ковчег. След поколения злото се умножило много сред хората. Те станали лоши и вършели зли дела. От всички хора само Ной останал
добър и бил верен на Бога. Бог му рекъл:

“ Дойде краят на хората, защото земята се изпълни с престъпленията им. Ще изпратя проливни дъждове и те ще потопят цялата суша. Теб обаче ще спася. Направи един ковчег- голям кораб от дърво и когато завали, влез в
него със цялото си семейство. Вземи и по двойка от всички животни”

Дълго време Ной правил ковчега, като сложил храна за семейството си и всички животни, които щял да вземе. Ето че завалял дъжд, валял цели 40 дни и 40 нощи. Цялата земя била потопена и само Ноевият ковчег се носел над водите. Когато дъждът спрял, водите започнали да спадат. Ной пуснал гарван, който скоро се върнал, защото нямало все още суша, където да кацне. След време пуснал гълъб и този път птицата донесла маслинено клонче и отлетяла. Повече не се върнала – белег, че се е появила суша. Всички стигнали до сушата, излезли от кораба и благодарили на Бога.

Появила се многоцветна дъга и тя била знак на завета (съюза) на Бог с Ной и неговото потомство, че вече няма да праща на земята потоп. Вавилонската кула. След потопа потомците на Ной заживели праведно, в мир и разбирателство. Почитали Бога и помнели заповедите Му. Но не минало много време и хората забравили за Бога и изкушавани от дявола отново започнали да грешат. Особено опасен бил грехът на гордостта. Родили се мисли на надменност и жажда за слава. Хората решили да изградят град и построят кула до небето, за да се прославят. Започнала работа, кулата се издигала все по-високо и гордостта на хората растяла все повече. Това дело, Вавилонското стълпотворение (от стълп – кула), не било угодно на Бога. За да спре неразумието им, Бог размесил езиците им.

Дотогава говорели един език и се разбирали, но сега започнали да говорят на различни езици, повече не могли да се разбират помежду си и строежът спрял. Градът и кулата останали недовършени. Градът нарекли Вавилон, което значи
смесване (неразбиране), а кулата Вавилонска. Тогава потомците на Ной се пръснали по цялата земя.
Преди гордостта да изпълни сърцата им, хората имали чиста вяра в Бога и Бог им помагал. Тази вяра те получили по предание от своите знаменити прадеди, така наречените праотци („пра –„ означава много стар, първоначален, а „отец“ означава баща) – Адам, Сит, Енох, Ной и др. Праотците получавали заповеди и откровения от Самия Бог. След разделянето си, хората започнали да забравят преданията на праотците и вярата в истинския Бог. Вследствие на греховете, станали неспособни да получават откровения от Бога.

Станали слаби и страхливи пред природните стихии и започнали да тачат като богове слънцето, луната, дърветата и животните и други въображаеми същества. Правели техни изображения и им се кланяли като на богове. Тези изображения, на които се приписва божествена сила, наричаме идоли. Идолът е нещо, на което неправилно отдаваме почитание, вместо на Бога.

Хората, които почитат идоли, се наричат идолопоклонници или езичници. Езичници били наречени, понеже произлезли от
народите, които заговорили на различни езици след Вавилонското стълпотворение. Езичниците мислят, че сътвореният от Бога свят или творението, направено от човешка ръка е Самият Бог. Ние знаем, че Бог е създал света и човека, но светът и човекът не са равни на Бога.

Бог е справедлив баща – наказва хората за непослушанието и престъпленията им, но и милостив, защото е готов на помирение с тях, щом се разкаят за греховете си и водят праведен живот.

Въпроси към урока:
1.Защо Бог решил да накаже хората с потоп и кой бил предупреден за потопа?- защото хората не изпълнявали Божиите заповеди и вършели зло, а Ной и семейството му Бог спасил, защото те помнели Бога и водели праведен живот.
2.Какво означава „потоп“ и как Ной се избавил от него? – потопът е голямо наводнение, което покрило цялата земя и не останала да се вижда никаква суша. Ной построил голям кораб – ковчег, който плувал над водите и така всички на него се спасили.
3.Какъв e знакът на завета (съюза) на Бога и човека след края на потопа? – седемцветната дъга.
4.Как се променили хората след време и защо решили да построят висока кула? – те, подтиквани от дявола, станали надменни и горди и решили да построят кула до небето, за да се прославят.
5.Защо Бог разбъркал езиците им? – защото хорската горделивост и строежа на кулата не били угодни на Бога и Той решил да спре неразумието им, като смеси езиците им.
6.Кои хора са идолопоклонници, езичници? – хора, които не почитат Бога, а неправилно почитат идоли – различни творения на Бога или на човешките ръце, на които те приписват Божествена сила.

Задача 1: Разгледайте мозайката, която изобразява Ноевия ковчег. Оцветете приложението.

Задача 2: Разгледайте стенописа, на който Бог създава многоцветната дъга, с която ознаменува Своя завет (съюз) с Ной и неговото потомство, да не изпраща повече потоп като наказание на земята. Нарисувайте дъга.

ОТДЕЛНИ ЧАСТИ ЗА МАКЕТ НА НОЕВ КОВЧЕГ
СТЪПНИ ЗА НАПРАВА НА НОЕВ КОВЧЕГ

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =