Как да предпазим децата от гордостта

Повечето от нас родителите много се гордеем с нашите деца. Ние непрекъснато подсилваме техните постижения с похвала и им казваме колко прекрасни са те. Но това полезно ли е за тях? Това е въпрос, който със сигурност ще доведе до много дискусии и различни гледни точки.

Старецът Паисий Светогорец казва: „Много родители, мислейки си, че искрено обичат децата си, в крайна сметка ги погубват, без да го осъзнават. Например майка, която прекалено много обича дъщеря си, й казва докато я държи в ръцете си: „Имам най-доброто дете на света“. Следователно, от съвсем млада възраст (когато едно дете не е в състояние да го осъзнае и да се бори против него) детето придобива надменно съзнание и си вярва, че е прекрасен човек. В резултат на това то не е в състояние да усети липсата на Божието присъствие и Неговата сила в живота си и, разбира се, не може да се научи да се моли на Бога. Следователно то развива закоравяла самоувереност, която често никога не изчезва, тъй като с течение на времето става много трудно да се отървем от нея“.

Предизвикателството на родителите е да помогнат на децата си да развият духовно състояние, което включва смирение, като ги учи, че всичко идва от Бога. Наистина, ние сме чеда на Бога и всичко, което имаме и можем да направим, идва от Него. Важно е да запомним да Му благодарим за даровете, които Той ни дава и способността да ги развиваме и прилагаме. Гордостта се развива, когато мислим, че нашите постижения са от нас самите или че сме по-добри от другите.

Какво да кажем за изключителния акцент върху спорта и неговия дух на съперничество? Едно скорошно проучване показа, че тези, които участват в големите спортове като бейзбол, баскетбол или футбол, са по-склонни да мамят в училище. Тези дейности, които се опитват да покажат, че личните постижения са от нас самите, а не от Бога, могат да отведат децата ни далече от Бога, пречейки им в по-късен етап от живота си да се покаят и да се доближат до Бога.

Ние като родители имаме огромна отговорност. Първо трябва да развием смирение в себе си.

Старецът Паисий казва: „Родителите трябва да се грижат за своя духовен живот, защото освен за себе си, те са отговорни и за децата си. Разбира се, те имат извинение, че са наследили отрицателните си черти от своите собствени родители; обаче те нямат никакво оправдание, че не се опитват да се отърват от тези недостатъци, след като узнаят за тях“.

Работете постоянно върху собствените си взаимоотношения с Бога и вие ще станете по-добри родители.

Източник: Bogonosci.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 17 =