Св. Синод откри благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“

В навечерието на Деня на детето (1 юни) Св. Синод на БПЦ-БП в лицето на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил откри своята благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“.

На 31 май 2017 г. в хотел „Маринела“ (гр. София) митрополит Гавриил приветства съорганизаторите на милосърдната инициатива – вестник „24 часа”, хотел „Маринела” и Сдружение „Маринела”, както и всички официални гости и граждани, които се включиха в светлото тържество. Ръководителят на Културно-просветния отдел подчерта, че Св. Синод се е постарал да намери най-добра изява за децата-творци и най-полезно приложение на богатия архив от техни творби – лауреати на синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово”. Така тяхното творчество, посветено на Възкресението, дарява доброта, светлина, надежда и любов. Митрополит Гавриил предаде благословението на Светейшия Български патриарх Неофит за успех на благотворителната кампания с пожелание тя да принесе максимална полза и да спомогне както за закупуването на скъпоструваща медицинска апаратура за Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, така и за поощрение на малките художници по пътя на вярата и добродетелността.

Искрени приветствия произнесоха зам.-омбудсманът на РБългария г-жа Диана Ковачева, зам.-председателят на парламентарната група на ПП „ГЕРБ“ в 44-то НС г-н Красимир Велчев, гл. редактор на в-к „24 часа“ г-н Борислав Зюмбюлев и директорът на Сдружение „Маринела“ г-жа Ангелина Ангелова. Всички те изразиха сърдечната си и пълна подкрепа към инициативата на Св. Синод. Г-н Красимир Велчев подчерта, че това е възможно най-добрият начин за подкрепа на детското израстване – чрез пълно реализиране на детското творчество в солидарност със страдащите им връстници – най-нуждаещите се членове на обществото. В хода на празника г-жа Ангелина Ангелова се обърна към представителите на БПЦ с думите: „Благодарим ви за добрите ви сърца!“

Синдикатът на българските учители също изпрати свой представител в уверение на своята последователна подкрепа към усилията на Св. Синод за възраждане на възпитанието и образованието на подрастващите в православните християнски ценности и висока култура.

В хода на благотворителната изложба се роди идея за подпомагане на кампанията и от страна на българския парламент, която ще бъде допълнително обсъдена и представена на вниманието на Св. Синод. Г-н Велчев наблегна върху това, че църковната и държавната подкрепа за децата изгражда в тях удовлетворение и високо самосъзнание за бъдещата им отговорност към развитието на обществото и служенето на родината.

Ловчанският митрополит Гавриил лично прие множеството поздравления за синодалната инициатива и обяви, че за събираните средства ще се изготвят периодични протоколи за пълна отчетност в края на благотворителната кампания.

След официалната част започна и откупуването на детските творби, експонирани на благотворителната изложба във фоайетата на хотел „Маринела“.

Включете се и Вие!

Заповядайте в хотел „Маринела” и помогнете на болните български деца.

В кампанията можете да дарите колкото желаете и можете. За откупуването на картина препоръчителният минимален праг е 50 лв.

Източник: Bg-patriarshia.bg
Снимки:Ангел Карадаков

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =