Презентация представя детските православни лагери в Кремиковския манастир

Лагерите започват веднага след като приключи учебната година. Практиката е да се разделят лагерниците на възрастови групи, това ще рече, че първата смяна на лагера е на възраст от 7 до 12 години, а втората смяна от 12 до 16, като понякога има изключения.

На момичета са забранени, къси панталонки, къси поли, потници, големи деколтета, прозрачни и прилепнали дрехи, особено за по-големите. Всяко момиче и момче добре знае, че не отива на хотел, а на православен лагер. Някои учители не позволяват играчки, телефони, преси за коси и лаптопи.

Преди да започне лагерът учителите и възпитателите са направили разчет на дейностите. Всеки ден децата имат поне 2 учебни часа уроци. Един час вероучение с учител, един час с някой духовник, един час пеене и един час рисувани или ръчен труд. Всяка смяна има тема, например „Български светци“ или „Царството Божие“ и тн. Задължително се включва поведението в храма, причастие, изповед, християнски добродетели и молитва.

Важна е и дисциплината. Това ще рече, че децата трябва да чистят стайте си, да не цапат и рушат манастира. Всеки ден това старателно се проверява. Като отговорността се поема от отбора. Така децата стават задружни и отговорни.
С пристигането си в манастира децата са настанени и разпределени по отбори.

Всеки отбор трябва да си избере библейско име и капитан, оставяме децата сами да решат. Това е важно, защото още същия ден започват да помагат в трапезарията. Те сервират, отсервират и мият съдовете си. Отборите дежурят по ден или два, зависи от големината на смяната.

Всяка една смяна правеше едно голямо тържество, с което показваше какво е научила на родители. Понякога часовете по пеене минават в репетиции. Особено втората седмица.
Също така задължително се прави вечер на таланта.

Всяко дете е длъжно да участва с каквото прецени – песен, танц, стихотворение или сцена. Обяснено им е, че Господ на всеки е дал талант. Много често участваха дори готвачките и учителите, кой с каквото може. Винаги канехме и отците. Много ни се радваше.

Правим вечер на прошката, на благата дума и задължително си правим „прощално парти” около огън. Палим го на някоя поляна около манастира, пеем песни и играем хора, нещо което харесваше много на децата, но монасите не го позволяваха в двора на манастира, затова излизахме на поляните.

Втората седмица от лагера е седмицата на причастието. Много трудна за всички, защото децата постят, опитват се да са сирени и кротки, готвят се за изповед. Обръща се внимание на по-големите момичета, с цел те да бъдат предпазени от греховете на „младостта”.

07:30 – Ставане от сън и лична хигиена.
08:00 – Всички отиваме в храма за литургия. Всеки ден монасите служеха литургия, но децата пристъпват към причастие само веднъж след пост, изповед и молитви.
09:00 – Закуска. Малко преди да свърши литургията, дежурният отбор отива в трапезарията, за да сервира. След закуска децата се прибират в стайте, за да ги преведат в отличен вид.
10:30 – Проверка на хигиената в стайте. Учителите обикалят стайте, за да видят дали са чисти. Чистите стай са наградени с червена точка на таблото, а лошите с черна. Това табло присъства през целия лагер и на него личат добрите и лошите постъпки. Децата много се вълнуват от този начин на оценяване, защото ние обещаваме награди за липса на черна точка, но истината е, че има за всички.
11:00 – Час по вероучение. Всеки учител си има програма с теми, която следи.
12:00 – Час по пеене. Учим децата на тропарите на по-големите празници: „Богородице Дево“, „Свете тихи“, „Чистая Дево“, „135 псалом“, „Возбранно е воеводе“ и мн други. Имаме си и наши лагерни песни.Те са поучителни и весели.
13:00 – Обяд. Дежурните отново сервират и отсервират, също така следят за реда в трапезарията, а един от тях чете някое житие на глас.
13:30 – Свободно време. Децата са из двора, правят каквото искат.
14:00 – Следобеден сън. Никой няма право да излиза извън стаята, дали спят или си говорят, няма значение, но не искаме да излизат на двора. Това се прави с цел да бъдат защитени от слънцето, защото през лятото е горещо.
16:00 – Следобедна закуска. Тя се прави на крак, приготвят я дежурните. Мажат се филии или се раздава нещо опаковано.
16:10 – Час по вероучение с някой от монасите. Всеки сам избира темата.
17:00 – Бие клепалото, всички отиват на вечерня. Децата могат да вземат участие на Вечернята. Четат 103 псалом, казват „Спододи ни Господи“ и „Сега отпускаш своя раб…“
17:00 – Час по ръчен труд или рисуване. Децата правят разни неща от пластелин, глина хартия, плат и т.н. Всички неща са свързани с концепцията на лагера. Правят се кадилници от глина, рисуват се икони, бродират се кръстчета много други. Това зависи от учителите и желанието на децата
18:30 – Време за много игри (В двора на манастира правихме големи състезания, игри от моето детство, излизахме извън манастира и тичахме из поляните. Игра ли сме на римляни и християни и образователни игри, стимулиращи знанията.
21:00 – Вечеря
21:30 – Пак игри и свободно време. Често се събирахме да пеем или да си довършим нещата от ръчния труд, но само по желание.
22:00 – Всички сме събрани и строени, за да си прочетем вечерните молитви. След това се пее химн на България, ако някой иска нещо да каже сега е моментът. Децата имат време за лична хигиена
22:45 – Сън

Детски_Лагери_Кремиковски_Манастир

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =