Урок за свети Паисий Хилендарски с икона за оцветяване

Свети Паисий Хилендарски

Кои български светци познавате? – свети Йоан Рилски Чудотворец, света Петка, светите братя Кирил и Методий и др.

Животът на свети Паисий Хилендарски. Той е роден в малкия пирински град Банско в началото на 18 век. България по това време е под османско владичество. Неговото семейство се отличава със силна вяра в Бога. Единият му брат е игумен на Хилендарския манастир на Света гора (днешна Гърция).

Игуменът е ръководител на монасите в манастир. Другият му брат с голяма вяра строи църкви и манастири. Като младеж Паисий отива в Рилския манастир, а по- късно при брат си в Хилендарския манастир, където става монах. Тук той живее в непрестанна молитва и пост, образова се от богатата библиотека на манастира. Особено много скърби и се моли за своите единородни братя в поробената родина. До монасите достигат все по-тревожни новини за унинието на народа, който тъне в невежество, забравил славното си минало. Не малко българи се отричат от вярата си под заплаха от изтезания или за да получат по-добро положение в обществото. Други пък, въпреки че остават православни, се срамуват, че са българи и искат да приличат на гърци, тъй като по това време гръцки свещеници служат в българските църкви. История славянобългарска.

Сърцето на Паисий пламва от негодувание срещу неправдите и желание да повдигне духа на отчаяните свои братя. Монахът се заема да напише историята на своя народ, за да разкаже за величието на България в отминалите години. Ден и нощ той събира всички налични сведения за величието на царе и битки, за несломимия православен дух на българите и красотата на българските храмове след покръстването. Когато написва своята „История славянобългарска”, той тръгва сам по прашните пътища на родината, за да я отнесе до градове и села, до бедни и богати.

Още първите редове на тази книга разтърсват душите и пробуждат умовете: „О, неразумни юроде (народе), поради що се срамиш да се наречеш българин!” Паисий не само описва историята на нашия народ, но посочва причините за падения и възходи. Владетели, които нямат правилната вяра, губят битките и причиняват много злини на народа. Напротив дълбоко вярващите народни управници извеждат народа към благоденствие и имат победи в битките с враговете. Значение на Паисиевото дело. Мисията на неуморния будител дава своите богати плодове. Малката книжка се преписва многократно и се разпространява до всяко кътче на родината. В сърцата на хората е укрепена вярата в Бога, пробужда се волята за отхвърляне на чуждото владичество, за връщане на българските духовници и българския език в църквата.

Така както се подвизава, Паисий завършва живота си на земята, но е неизвестно къде. Паметта за него е навеки жива сред българите, защото той е един от първите в делото на нашето духовно пробуждане и национално освобождение в годините на чуждото владичество. Всички родолюбиви българи, които със своето слово и дело, със своя пример повдигат националния дух, наричаме будители. Повечето будители са високообразовани църковни хора. Празникът на народните будители е на 1 ноември.

Въпроси към урока:

1.Къде и кога се родил свети Паисий Хилендарски? – родил се в град Банско в началото на 18 век.
2.С какво се отличавало неговото семейство? – силна вяра в Бога, която подтикнала много от неговите членове да посветят живота си в служба на Бога.
3.Как свети Паисий посветил живота си на Бога? – той станал монах в Хилендарския манастир на Света гора.
4.Защо свети Паисий написал История славянобългарска? – за да укрепи изстрадалия български народ в годините на чуждо владичество, да знае истината за своята история и да го подтикне към духовно пробуждане.

Задача: Разгледайте иконата на свети Паисий Хилендарски и разкажете за просветителското му дело. Оцветете приложението.

Свети Паисий Хилендарски

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 3 =