Урок за първите хора и нарушаването на Божията заповед

Въпроси за преговор:

1.Кой е Твореца на света и на нас, хората? – това е нашият Бог – Творец на всичко невидимо и видимо.
2.Как е сътворил Бог света? – само със Своето слово.
3.За колко дни сътворил Бог света? – за 6 творчески дни.
4.Кога Бог сътворил първите хора? –на 6-тия ден, след всички други творения.
5.Какво сторил Бог на седмия ден? – Той си починал и благословил този ден (за нас неделя) да не работим, а да славим Бога.
6. Откъде научаваме за Бога, за света и за хората? – от Библията.

Първите хора. Нарушаване на Божията заповед

Бог заселва първите хора в райската градина. От историята за сътворението на света знаете, че Бог след като сътворил всичко невидимо и видимо във вселената, създал човека като Свое най-висше и обично творение. В Библията се разказва, че Бог създал първо Адам от земна пръст, после вдъхнал в ноздрите му дихание за живот и той придобил жива душа. След като създал мъжа, Бог създал и жената, за да му бъде приятел и помощник. Името ѝ е Ева, което означава „живот“,защото от нея произлизат всички хора. Бог заселил първите хора да живеят в прекрасна градина, наречена рай. Поръчал им да се грижат за нея. Те можели да се хранят с плодовете на всички дървета, но Бог им забранил да ядат от плодовете на едно дърво в средата на рая, за да изпита тяхното послушание. Дяволът изкушава първите хора да сторят грях. Помните ли какво се случи с възгорделия се ангел, който се разбунтува срещу Бога и с всички ангели,
които той увлече? Този ангел отпадна от Бога и се превърна в зъл дявол (сатана). Всички ангели, увлечени от него, са неговата свита от зли духове, които мразят Бога и хората.

Дяволът решил да напакости на първите хора, които живеели щастливо в райската градина. Той се вселил в змията и се промъкнал до Ева, когато тя се разхождала в райската градина. Змията заговорила за това колко вкусни и привлекателни са плодовете на дървото, които Бог им забранил да ядат. Ева се съблазнила от тези думи, погледнала дървото и видяла колко хубави са плодовете и опитала от плодовете на забраненото дърво. Тя занесла и на Адам и той също опитал от тях. Това нарушаване на Божията заповед се нарича грях, както и нарушаването на коя да е от Божиите заповеди (учителят може да насочи учениците да прочетат 10-те Божии заповеди от църковното календарче). Първите хора осъзнали греха си, засрамили се и се скрили от Бога. Когато Бог ги потърсил и попитал дали са яли от плодовете на забраненото дърво, Адам се оправдал, че Ева му дала да яде. Тя пък прехвърлила вината върху змията, но и двамата не се признали за виновни.

Изгонване на Адам и Ева от рая. Заради това, че първите хора нарушили Божията заповед и не се признали за виновни, Бог ги изгонил от рая и те трябвало с много труд да изкарват прехраната си. След грехопадението вече грях, болест, старост и смърт се наследяват от следващите поколения човеци. Великият Творец създал човека с тяло и душа. За разлика от видимото тяло, душата е невидима. Както знаем, човек умира – тялото му е смъртно. Душата обаче остава да живее, тя е безсмъртна. Обещанието на Бог за Спасител. Бог много обичал хората и не ги изоставил напълно. Той обещал, че след време ще се роди на земята Спасител, който ще изкупи греховете на хората и ще им върне изгубения рай.

Въпроси към урока:
1.Как се наричали първите хора? – Адам и Ева.
2.Къде ги заселил да живеят Бог? – в прекрасна градина, наречена рай.
3.Какво е грях? Какъв грях сторили първите хора? – грехът е нарушаване на Божиите заповеди. Адам и Ева нарушили заповедта да не ядат от забранения плод.
4.Какво било наказанието на Бог? – изгонване от рая, след което хората в света наследяват грехове, болести, скърби и смърт.
5. Какво обещал Бог на първите хора? – да изпрати Спасител, Който да изкупи греховете на хората и да им върне изгубения рай.

Задача: Нарисувайте цветята от райската градина. Ако желаете, използвайте приложението за оцветяване и допълнете рисунката с още красиви цветя. По желание може да нарисувате и друга картина от рая.

Първите хора

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =