За света и Бог като негов Творец

Светът е чудно устроен – мъдро и съвършено. Всяка сутрин слънцето изгрява от изток, свети целия ден, а вечер се
скрива на запад. Един след друг се редуват сезоните – китна пролет с прекрасни цветя, след нея горещото лято и в градините зреят вкусни зеленчуци и плодове, следва златна есен, а застудее ли – иде бяла снежна зима. Какъв чуден ред има във всичко и никой човек не може да го измени. А колко красив е светът! Издигат се високи планини и се разстилат обширни полета. Реки и потоци текат към безбрежни морета и океани. А колко много растения и какви ли не животни има по света. Небето над нас е пълно с милиарди звезди. Колко удивителни творения сме и ние хората. Учените установяват колко сложно сме устроени и как съвършено функционират тялото, сетивата и мозъка ни. Какво е имало преди нашия свят да бъде сътворен? Какво е било преди съществуването на човека? – преди да се създаде света, звездите и вселената е съществувал само Бог. Всяка неделя на службата в храма православните християни в един глас изричат думите:„Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо…..”. Наричаме Бога свой Отец (баща), защото Той е нашият Създател, който се грижи за нас като любящ баща.

Наричаме Бога Вседържител, защото Той поддържа съществуването на нашия свят. Той е източник на живота и владее над всичко. Наричаме Бога Творец, защото е сътворил невидимия свят на ангелите и нашия видим свят.

Как Бог сътворил света? – Бог пожелал и от нищото сътворил всичко невидимо и видимо със Своето слово.
За колко дни сътворил Бог света? – за 6 творчески дни Бог сътворил всичко в света – небето и земята, растенията и животните и нас хората. Бог сътворил човека в последния творчески ден – мъж и жена ги сътворил. И Бог видял, че всичко сътворено било твърде добро.

На седмия ден (за православните християни това е неделята) Бог си починал и благословил този ден, за да го почитат хората и да не работят, а да славят Бога за всичките Му добри дела. Къде се разказва за сътворението на света? –в Библията – голяма книга, написана от свети мъже, които разказали истинската история за Бога, за света и
за човека, която им разкрил самия Бог.

Въпроси към урока:

1.Кой е Творецът на света и на нас самите?
– това е нашият Бог
– Творец на всичко видимо и невидимо.

2.Как е сътворил Бог света?
– Бог сътворил света от нищо със Своето слово.

3.За колко дни сътворил Бог света?
– за 6 творчески дни.

4.Какво сторил Бог на седмия ден?
– Той си починал и благословил този ден (за нас неделя) да не работим, а да славим Бога.

6.Откъде научаваме за Бога, за света и за хората?
– от Библията.

Задача: Нарисувайте картина на най-красивото място в природата, което сте посетили. Помислете върху това, колко величествена е природата, колко прекрасно е сътворил Бог всяко създание. Разкажете за нарисуваното и за преживяванията си сред природата на своите приятели. Изпейте заедно песента „Кой направил е цветята?“.

Бог ТВОРЕЦ

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 9 =