Урок за ангелския свят с презентация и макет на ангел

Бог е Творец на ангелите и на хората. Ангел значи “вестител”. От разказа за Рождество Христово знаете, че ангели известили на пастирите в полето за раждането на Иисус Христос.

Ангелите – добри духове, служители на Бога. Ангелите са невидими за нас. Наричаме ги добри духове или добри сили, защото помагат на хората в трудни моменти. Изобразяват ги с ореол, заради тяхната святост, както и с крила, защото се движат мълниеносно в изпълнение на Божията воля.

Ангелите са служители на Бога и изпълняват неговите заповеди. Както в човешкото общество различните хора изпълняват различни служби, тъй и ангелите изпълняват различни служби в Божието царство.
Ангел пазител. Всеки християнин получава от Бога Ангел пазител, който го съпътства през живота. Той му внушава спасителни мисли, помага му в доброто и го предпазва от зло. Ние трябва да се молим всеки ден на Ангела пазител да ни закриля.

Зли духове. Освен добри сили, има и зли сили. Всички ангели били създадени от Бога добри. Един от първите ангели, най-приближен до Бога, се възгордял, разбунтувал се срещу Бога, увлякъл и много други ангели и всички те се отделили от Бога. Тези ангели мразят Бога и хората и вършат само зло. Те се наричат паднали ангели или зли духове, демони, бесове. Предводителят им е сатана, наречен още дявол или лукавият.
Архангели. Всички ангели, които останали верни на Бога, продължават да Му служат и да помагат на хората. Началниците на ангелите се наричат Архангели. На Църквата Божия са известни седем Архангела, които винаги стоят пред престола на Господа.

Свети Архангел Михаил е началник на небесната войска от ангели в борбата със злите сили. Църквата е отредила празник на свети Архангел Михаил и на всички ангели на 8 ноември всяка година.

Въпроси към урока:

1.Какви същества са ангелите? – Ангелите са невидими за нас духовни същества. Те са добри сили, които служат на Бога и помагат на хората.
2.Как се наричат падналите ангели и техният предводител? – падналите ангели се наричат демони или бесове, а техният началник е наречен сатана (дявол, лукавият).
3.Кои ангели са наречени Архангели? – Те са началници на ангелите.
4.Какъв началник е Архангел Михаил? – Той е началник на небесната войска на ангелите, която се бори със злите сили.
На иконите ангелите се изобразяват с ореол, заради тяхната святост, и с криле, защото се движат мълниеносно в изпълнение на Божията воля.

(Освен ангелите, с ореоли се изобразяват Бог, Божията майка и светиите.)

Задача 1: Гледайте презентацията „Ангелският свят”, за да научите за невидимия свят на ангелите и разберете как се изобразяват ангелите на иконите.
Задача 2: Направете макет на ангел, като използвате приложението.

ангелският свят

angeli_new

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 15 =