Книжка за Светия кръст с интересен урок

Урок по Религия – Православие, 2 клас, тема „Кръстът“

Въпроси за преговор:

1.Кой ни е дал пример да се кръщаваме?
– Сам Господ Иисус Христос ни е дал пример, като приел Кръщение от свети Йоан Кръстител.
2.Какви думи произнася свещеника при потапяне на кръщавания във водата?
-„ Кръщава се (име на кръщавания) в името на Отца и Сина и Светия Дух”.
3.Какви задължения имаме ние, които сме кръстени, за да запазим достойно името си на християни?
– да пазим православната си вяра в пълна чистота и да не се увличаме по други учения, да спазваме Божиите заповеди, да се молим, да посещаваме редовно Божия храм, да се изповядаме и да се причастяваме.

Kръстът

Кръстът е основният символ на християнството. Християните почитат Кръста, на който Господ пострада за нашето спасение. Почитането на светия Кръст. Почитането на кръста води началото си от времето, когато в Рим и Византия царувал императорът свети Константин Велики – началото на 4-ти век. Това е свързано с едно чудесно събитие. Когато Константин и неговите войници се готвели за битка срещу жесток владетел и гонител на християните, сияещ кръст се явил в небето пред очите им и надпис: “С това ще победиш”! Дотогава кръстът бил считан за лош предвестник, понеже бил използван като оръдие за позорно наказание. През настъпилата нощ Сам Господ Иисус Христос се явил насън на Константин и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръст на щитовете и шлемовете на войниците. Константин изпълнил заповедта и удържал победа. Във всичките си битки и във всичките си дела той имал небесната закрила на кръста. Макар да не бил още християнин, той покровителствал християните и обявил свободата на християнската вяра.

Майка му, царица Елена, която била вече християнка, предприела пътуване до светите места, където живял и бил разпънат Спасителят и открила Кръста Господен на Голгота. Христовият Кръст бил тържествено отнесен в Божия храм в Йерусалим.

И днес кръстът заема почетно място във всеки храм. Кръстът присъства на всяко богослужение. Bсеки, който е приел Кръщение и запази достойнството си на истински християнин, получава небесната закрила на кръста.
Светците понесли много страдания, подобно на Христос, но с кръста прогонвали злите сили и вършели чудеса в името Христово.

Кръстно знамение (прекръстване). Прекръстването е най-краткият израз на нашата вяра в Бога. С ръка изобразяваме кръст върху себе си, както са правили християните от най-ранно време. Да си припомним как правилно се прекръстваме и да научим думите, които се произнасят при кръстния знак: С трите събрани пръста на дясната ръка докосваме челото (1) и изричаме „В името на Отца”, после докосваме под гърдите (2) с думите „и Сина” , дясното рамо (3) и казваме
„и Светия Дух”, накрая лявото рамо (4) и завършваме с думата „Амин”. Отпущаме ръка и леко се покланяме.

Кръстим се с дясната ръка. Трите събрани пръста символизират Светата Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, а двата свити пръста представят това, че Иисус Христос е едновременно и Бог и човек. Добре е да се кръстим, молим и покланяме обърнати на изток, защото светлината идва от изток, а истинската светлина е Иисус Христос – Слънцето на правдата, както Го наричат църковните песни. Празници, посветени на кръста. Най-важният празник, посветен на кръста е Bъздигане на Светия Кръст Господен – Кръстовден, който празнуваме на 14 септември.

Въпроси след урока:
1.Защо почитаме кръста? – защото Господ Иисус Христос пострада, разпънат на кръст, за нашето спасение.
2.Какво чудо, свързано с кръста, се случило при император Константин Велики?- преди една битка сияещ кръст се появил в небето и надпис „С това ще победиш“.
3.Откога води началото си почитането на кръста? – свидетелства за почитане на кръста има от най-ранно християнско време (2 век) – текстове и изображения, а в 4-ти век Христовият Кръст бил намерен и тържествено внесен от свети Константин и света Елена в Йерусалимския храм.
4.Кой е най-големият празник, посветен на кръста? – Кръстовден, който отбелязваме на 14 септември.

Задача: Изработване и оцветяване на книжка „Християнският кръст“
Свети Константин и света Елена тържествено отнасят Кръста, на който бил разпънат Господ Иисус Христос в Божия храм.

Книжка с християнски кръст

Източник: Svetlinata-na-hrama.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 5 =