Нови възможности за развитие се откриват пред учителите по религия след традиционния семинар в Богословския факултет

На 22 април 2017 г. в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се проведе работен семинар с учителите по религия.

Тази година темата беше: „Нравствените теми в учебната програма по религия“.

Организатори бяха Регионалното управление на образованието – София-град, съвместно с Богословския факултет на Софийския университет и Центърът по катехизическо и религиозно обучение към Богословския факултет.

Този семинар има за цел споделяне на опит на настоящи и бъдещи учители, споделяне на трудности в работата и начини за преодоляването им. Срещата откриха и водеха Ваня Станчева – старши експерт в Регионалното управление на образованието в София-град, и проф. д-р Божидар Андонов – преподавател по Религиозна педагогика в Богословския факултет. Г-жа Станчева сподели, че най-важното в учителската работа е учителите да бъдат винаги интересни и достъпни за децата, а това става като се споделят своя опит помежду си.

В първата част на семинара г-жа Ваня Станчева се спря подробно на нравствените теми в учебната програма по религия от първи до седми клас. Темите се поднасят на учениците по различни начини – в първи клас чрез темите на църковните празниците, по-нагоре все по-подробно, не само чрез уроци, но и чрез игри – търсещи връзката между вяра и добри дела. Изрично беше подчертано, че всичко това става не като се възпитава страх от Бога, а чрез възпитаване, че любовта е в основата на всичко.

Последва обширна дискусия, в които се включи доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет, проф. д-р Божидар Андонов и много от присъстващите преподаватели. Изрично беше обърнато внимание на проблеми като противоречията между учител и родители, между класния учител и учителя по религия, с препоръката учителите да избягват теми, по които нямат познание. А особено важна е ролята на учителя като „етичен гарант“ – каквото се преподава в клас, това да е и в живота, т.е. учителят да е автентичен в поведението си, да бъде мисионер. Относно проблемите с учебните пособия проф. Андонов подчерта, че учителите са тези, които трябва да ги подготвят, защото именно те са вътре в нещата, познават не само темите, но и проблемите при преподаването им.

Втората част на работния семинар започна с г-жа Весела Михова – едновременно и начален учител и учител по религия, която представи свой урок на тема „Прошка. Сирни заговезни“.

Слeд това eние имаше представяне на нашият сайт www.verouchenie.com, а г-жа Станчева сподели, че един такъв полезен проект „от вас за вас“ е очакван и обсъждан от много години и се радва, че най-после има своя реализация.

Г-н Огнян Узунов, учител по литература от Варна, представи своя проект „Модел: Йовков и християнските добродетели“. Чрез един подобен урок може да се преподава християнското вероучение в друг предмет, не по Религия, като в крайна сметка доведе не само децата, но и техните родители до вярата и до Църквата Божия (г-н Узунов сподели например, че покрай този урок по литература много родители за пръв път са се докоснали до Св. Писание и дори са прочели немалко от евангелския текст).
В дискусията след това представяне се включиха много активно д-р Полина Спирова и доц. Нушев, които изясниха някои проблеми с конфесионалното и надконфесионалното преподаване, особено когато в клас има и деца с родители-нехристияни.

Работния семинар завърши с две представяния на преподавателки от Университетът по библиотекознание и информационни технологии – проф. д-р Жоржета Назърска и гл. ас. д-р Светла Шапкалова, които говориха за религиозното обучение във висшето светско училище, проектите за проучване на нравствените религиозни ценности и пособията и учебниците, издавани от УниБИТ по темата.

И г-жа Ваня Станчева, и проф. д-р Божидар Андонов благодариха на Софийска св. митрополия и специално и на всички учители, които присъстваха.

Срещата беше изключително полезна за всички ни, а възможностите за работа с деца са много големи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 14 =