Деца от четири града за първи път в живота си рисуваха икони

Нетрадиционният пленер беше организиран от катедрата по църковни изкуства на ВТУ

24 ДЕЦА ОТ СЕВЛИЕВО, САМОКОВ, ТРЯВНА И ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ УЪРКШОП ПО ИКОНОПИС, реализиран от катедрата по църковни изкуства към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

В продължение на седмица малките художници се учиха да рисуват икони върху дърво и се запознаваха с различни иконописни техники. „Всяко дете само избра светеца, който да нарисува. Всички те се сблъскват за първи път с иконите и с тънкостите на този вид изкуство, но никое от децата не се отказа, не се стресна, не реши, че няма да може да се справи. Въпреки че в групата има и едно седемгодишно дете“, разказва гл. ас. д-р Мариета Конова, която работи с децата заедно с колежката си от катедрата гл. ас. д-р Ваня Сапунджиева.

Пет деца представят школата по изобразително изкуство „ВВ – Арт” в Севлиево. Те са тук със своя ръководител Васко Василев. „Децата за първи път рисуват образите на светци върху дърво и мисля, че на всички много им хареса, макар че това е различна работа, трябва повече търпение и прецизност“, обяснява Васко Василев. Той работи с повече от 40 деца в школата си, която съществува вече четвърт век. При него рисуват деца на възраст от 5 до 18 г., печелят награди от международни и национални конкурси и много често стават студенти във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Школата по изобразително изкуство към читалище „Младост 2003” от гр. Самоков с ръководител Иван Шуманов участва в уъркшопа с шестима свои възпитаници. От тази група е и най-малкият участник в пленера. От школата по рисуване на Силвия Калоянова в Обединения детски комплекс и от специализираната паралелка по християнско изкуство в СУ „Емилиян Станев“ са великотърновските деца, които участват в уъркшопа. Повечето от тях работят под ръководството на Константина Константинова, която е магистър в катедрата по църковни изкуства и търпеливо им показва всички тънкости при рисуването на икони. Сред участниците има и едно дете от Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна – Надежда, която е вече абитуриент.

По време на пленера децата са имали възможност да видят Царевец, иконната експозиция на Регионалния исторически музей, да се снимат залата на Учредителното събрание, да научат повече за църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси и да разгледат Констанцалиевата къща.

Уъркшопът завършва днес с изложба на малките художници. Най-добрите икони ще участват и в предстоящото международно биенале на църковната живопис, което ще започне във Велико Търново през есента.

С. БОЯНОВА | borbabg.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 2 =