Макет на иконата Въздвижение на св. Кръст Господен

На този празник отбелязваме намирането и въздвижението (издигането) на светия кръст на нашия Господ Иисус Христос.

Тропар на празника:

Спаси, Господи, Твоите люде
и благослови Твоето наследие,
като даряваш на православния български народ
победа над враговете
и го запазваш с Твоя кръст.

Събитията, които ще опишем тук, са се случили през четвърти век след Рождество Христово. Повече от триста години минали от Разпятието и Възкресението на нашия Господ. През цялото това време езичниците и евреите, които живеели в Йерусалим, се страхували от християнството и полагали усилия да заличат и осквернят светите места.

Света царица Елена, майката на свети Константин, отпътува от Рим до Йерусалим да открие тази велика светиня – кръста, на който бил разпнат Господ Иисус Христос.

След големи усилия намерили не един, а три кръста. И това не е чудно – нали Библията разказва как Господ не бил разпънат сам, а от двете Му страни имало двама разбойника. Нямало съмнение, че това са трите кръста от свещеното писание, защото наблизо имало табела с надпис: „Иисус Назорей. Цар Юдейски.“

Но как да разберат кой от трите кръста е Христовият кръст? Йерусалимският архиепископ Макарий предложил да допрат една болна жена с всеки от трите кръста. Излекувало я докосването до светия Кръст. После с него докоснали и възкресили един мъртвец. Усилията на света Елена били увенчани с успех.

И понеже това не е каквато и да е находка, а Кръстът, осветен от страданията и кръвта на Господ Иисус Христос, архиепископ Макарий го въздигнал на едно високо място. За да му се поклонят, се събрали множество благочестиви християни. Сред тях имало юдеи и езичници. От височината архиепископ Макарий раздвижил кръста във всички посоки, а християните се покланяли ниско и умилително възклицавали: „Господи, помилуй!“

При тази гледка голяма част от юдеите и езичниците повярвали и се покръстили. Това се случило през 326 година.
Велика сила има Кръстът Христов, затова и го носим на гърдите си и го изобразяваме чрез прекръстване върху себе си.

Практически задачи.

1. Разпечатайте материалите за макета. Използвайте листа със сградите и надписа „Въздвижение на светия Кръст Господен“ за основа на иконата.

2. Изрежете фигурите на света равноапостолна Елена, архиепископ Макарий, православните свещенослужители, вярващия народ и евреите.

3. Залепете ги на основата, като използвате прекъснатите линии за ориентир.

4. Оцветете завършената икона.

 

Честит празник, деца!

Източник: Hristianche.blogspot.bg

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 12 =