Добродетел Go – забавна и образователна игра за детски лагери от екипа на Кремиковския манастир

Добродетел Go е игра, подтикната от самите деца. Това лято нашумя така нареченото гонене на покемони. Нашите лагерници също искаха по цял ден да играят с телефоните си. Това ги разсейва и отдалечава от целта на лагера ни. Трудно е да забраниш и да не дадеш на дете, това което иска. Ето защо моделирахме играта на google в такава, която може да донесе на децата полза. Вместо покемони, те търсеха добродетели. Не играха сами, а в отбори и не ползваха смартфони, а знанията, които получиха зад манастирските врати.

А ето и правилата.

Посредством загадки и карти, децата търсят свитъци с написани на тях добродетели. Разделени на са 5 отбора като във всеки отбор е добре да има по-големи деца, не само малки. Получават първата си задача, която е различна за всички. Тя е свързана с темата на лагера и това, което са учили. След като отгатнат тази първа задача, тя ги препраща към ново място в двора на манастира, а целта е да трупат повече добродетели. Следващите задачи са еднакви. Тук идва моментът на отборния дух. Всеки отбор пази решението на загадките. В противен случай може друг да ги изпревари с много стъпки. Затова отборите имат бази, които трябва да пазят.

Така от една загадка получаваш и събираните добродетели и указания за това, какво да правиш след това.

Загадките могат да бъдат колкото преценят организаторите, а отборите е добре да са по минимум 5 човека. Трябва да се има предвид, че написаните задачи отнеха около 2 часа, а самата игра не е подходяща за малки деца.

Последната задача води децата в храма, за да се поклонят на празничната икона. След това отиват в базата и получават лист със всички добродетели, включени в играта, попълват, тези които са открили и финишират. Играта е за време и най-много събрани добродетели.

ПЪРВА ЗАДАЧА (Капитанът на отбора изтегля една от задачите)

1. Отидете на мястото, през което минаваме всяка вечер, когато тръгваме към базата. Трябва да откриете един от предобразите на Света Богородица.
Търсете растение!
Отговор: ХРАСТ
(След като открият храста, там под него или около нещо, зависи къде сте го скрили, ще намерят това:)

Отидете в центъра на манастирския двор. Търсете на мястото, на което правим разбор.

2. Търсете символ на Света Богородица, който се намира на уединено място за почивка в двора на манастира. Близо до него има птици.
ГЪЛЪБ
Отидете в центъра на манастирския двор. Търсете на мястото, на което правим разбор.

3. За да намерите тази загадка, трябва да отидете на един от входовете на мястото предназначено за молитва. Там търсете символ на Света Богородица.
КАДИЛНИЦА

Отидете в центъра на манастирския двор. Търсете на мястото, на което правим разбор.

4. Търсите символ на Пресвета Богородица свързан с това, че чрез нея с слязъл Спасителят на земята. За да го откриете, отидете на работното място на госпожа Мариета. Нещото, което търсим се е появило във видението на пророк Яков.
СТЪЛБА

Отидете в центъра на манастирския двор. Търсете на мястото, на което правим разбор.

5. Тази загадка се намира близо до най-ценната историческа забележителност в манастира. Търсете предобраз на Света Богородица свързан с Ной!

САНДЪК

Отидете в центъра на манастирския двор. Търсете на мястото, на което правим разбор.

ЗАДАЧА ВТОРА

 

Решете кръстословицата. Търсим името на съпруга на Света Анна. Когато откриете думата, отидете зад олтара на храм „Св. Георги” и търсете следващата си задача.

1. Кой е свещеният град?
2. Разговор с Бог?
3. Поставка за икони?
4. Преградата, която разделя олтара от корабната част на църквата?
5. Помощник на свещеника?
6. Една от жените мироносици. Ученичка на Христос?

 

 

ЗАДАЧА ТРЕТА

Подредете правилно песнопението. 

Возбранной Воеводе победительная яко
избавльшеся от злых
благодарственная восписуем Ти раби
Твои Богородице но яко имущая державу непобедимую,
от сяких нас бед свободи да зовем Ти радуйся Невесто Неневестная

Когато подредите песнопението отидете на мястото, на което се храни изпълняващият длъжността игумен на манастира и търсете следващата си загадка.

ЗАДАЧА ЧЕТВЪРТА

Решете задачите, за да получите отговора на загадката. Всеки организатор пише задачи, решението им отговаря на буква, а с буквите получават дума. Може да е молитва, или нещо свързано с темата на играта  и лагера. След това отидете в Божия дом, запазете тишина и стигнете аналоя.

 

Източник: Кремиковския манастир

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 18 =